Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μια νέα λίμνη δημιουργήθηκε στην Αρκαδία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

Μια νέα λίμνη δημιουργήθηκε στην Αρκαδία τα τελευταία χρόνια, που όλο και μεγαλώνει. Έχει αρχίσει πλέον να χαρτογραφείται και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

Η λίμνη μοιάζει να έχει σχήμα γωνίας, βρίσκεται γεωγραφικά δυτικά της Μεγαλόπολης, στην άκρη του κάμπου, μέσα στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, κάτω από το χωριό Μαυριά και η όχθη της αγγίζει την αρχαία πόλη Τραπεζούντα, απ' όπου και οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα στη λίμνη.

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς τη λίμνη γιατί εξαιτίας του ορυχείου υπάρχουν μαζώματα στην όχθη της, αλλά και από μακριά εντυπωσιάζει, ενώ μαζί με τα φουγάρα της ΔΕΗ, από την 4η κυρίως μονάδα που βρίσκεται παραπλεύρως, συνθέτουν ένα αντιφατικό σκηνικό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το νερό της λίμνης είναι καλό για άρδευση και μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επί της ουσίας τώρα η λίμνη αυτή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολης Κώστας Γίδης, προκλήθηκε από εργασίες εξόρυξης λιγνίτη και είναι ένα ενεργό μεγάλο ορυχείο της ΔΕΗ που έχει περί τους 500.000 τόνους λιγνίτη τους οποίους η ΔΕΗ προγραμματίζει να απορροφήσει.

Ο διευθυντής των ορυχείων σημείωσε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ψηλά και πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα σκάμματα που βγάζουν νερό και φέτος λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων ανέβηκε η στάθμη και έγιναν ένα, με αποτέλεσμα να έχουν καταλάβει έκταση περί τα τετρακόσια στρέμματα, με μέγιστο βάθος 30 μέτρα. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι οι βροχές ήταν πάρα πολλές στην περιοχή και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τις 13 πρώτες ημέρες του μήνα που διανύουμε έπεσαν 150 χιλιοστά βροχή, όταν τον μήνα Νοέμβριο κατά μέσο όρο πέφτουν 220 χιλιοστά βροχής.

Ο διευθυντής των Ορυχείων υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, η επιχείρηση θα αντλήσει το νερό διοχετεύοντάς το στον Αλφειό ποταμό που γειτνιάζει και θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ορυχείο. Στην συνέχεια θα κάνει εργασίες αντιστήριξης και θα μπαζώσει αυτά τα σκάμματα, γιατί υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Τραπεζούντα, που δεν πρέπει να καταστραφούν.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν την εκτροπή της κοίτης του Αλφειού ποταμού και στο τελικό στάδιο θα υπάρχει μια μικρή λίμνη που θα βρίσκεται όμως σε άλλο σημείο και προσδιορίζεται γεωγραφικά κάτω από το χωριό Κυπαρίσσια.

Τέλος, να αναφέρουμε πως η καλύτερη θέα στην υπάρχουσα λίμνη είναι από το χωριό Σύρνα της Γορτυνίας και το δρόμο που οδηγεί προς το Ελληνικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.