Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Φόβοι για κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε συρρίκνωση οδηγούνται όλες οι δομές της ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μετά την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων, των κολεγίων και των σχολικών μονάδων.

Εκπρόσωποι της ιδιωτικής Eκπαίδευσης προβλέπουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τον συντελεστή 23% ΦΠΑ και θα κλείσουν, ενώ αρκετοί γονείς θα αναγκαστούν να πάρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία και να τα εγγράψουν στα δημόσια.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα φροντιστήρια όλης της χώρας, καθώς -αν και οι εγγραφές για το επόμενο σχολικό έτος ξεκινούν αυτές τις ημέρες- η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού ενώ είναι πολύ πιθανό αρκετοί να στραφούν σε ιδιαίτερα μαθήματα όπου οι τιμές έχουν χαμηλώσει αφού σχεδόν κανείς δεν κόβει αποδείξεις.

Πάντως όλοι οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Εκπαίδευσης εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους και για αναγκαστικές απολύσεις εκπαιδευτικών, καθώς εάν συρρικνωθούν οι δομές τότε θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους.

Ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιοκτήτων Ιδιωτικών Σχολείων, επισημαίνει πως το Σάββατο θα συνεδριάσει του ΔΣ του Συνδέσμου όπου θα εισηγηθεί ο ίδιος την προσφυγή στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ενάντια στην επιβολή του ΦΠΑ στα δίδακτρα. Επίσης, θα καλέσει τους γονείς όλων των παιδιών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία να συνυπογράψουν επιστολή διαμαρτυρίας που θα σταλεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κυραϊλίδης υποστηρίζει πως είναι άδικο αυτό που γίνεται με την επιβολή ΦΠΑ, καθώς όπως λέει το 90% των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων προέρχεται από μικρομεσαίες οικογένειες.

Εκτιμά, μάλιστα, πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές με την επιβολή του ΦΠΑ, μπορεί να κλείσει το 30% των ιδιωτικών σχολείων, να στραφούν προς το δημόσιο σχολείο δεκάδες χιλιάδες παιδιά και να απολυθεί σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών. Προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης που φτάνουν συνολικά τα 9.000 σε όλη τη χώρα (6.500 ξένων γλωσσών και 2.500 Μέσης Εκπαίδευσης).

Πτώση
Ο εκπαιδευτικός - φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας τονίζει πως ακόμη δεν υπάρχει πραγματική εικόνα για τις εγγραφές, ωστόσο όλες οι προβλέψεις μιλούν για πτώση στο μαθητικό δυναμικό. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, σημειώνει ο κ. Χατζητέγας, μπορεί να έχει σε κάποιες περιπτώσεις φροντιστηρίων τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχουν γονείς σε κάποια φροντιστήρια, όπως λέει, που ζητούν να μην κόβονται αποδείξεις ώστε να μην αυξηθούν τα δίδακτρα ενώ, κάποιοι άλλοι αρκούνται σε αποδείξεις όπου αναγράφεται μικρότερο ποσό από το σύνολο των διδάκτρων. Μάλιστα προσθέτει πως οι τιμές στα ιδιαίτερα μαθήματα -όπου δεν κόβονται αποδείξεις- έχουν γίνει ευθέως ανταγωνιστικές, καθώς έχουν πέσει στα 5, 7 ή 10 ευρώ την ώρα.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων επεξεργάζονται λύσεις ώστε να μην περάσει όλος ο ΦΠΑ στα δίδακτρα, αλλά να υπάρξει ένας καταμερισμός. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή γραμμή από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος γνωστού κολεγίου, ένα μέρος του ΦΠΑ θα το «σηκώσουν» οι γονείς των φοιτητών, ένα άλλο θα αφομοιωθεί από το κολέγιο, ενώ εξετάζεται και η μείωση στους μισθούς του προσωπικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.