Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Το δεύτερο πακέτο μέτρων για πρόωρες συντάξεις, αγρότες και τράπεζες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε τα μέτρα που έρχονται στο Κοινοβούλιο.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων οδεύει προς τη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες και περιλαμβάνει τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις, το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, αλλαγές στις κατασχέσεις, αύξηση της φορολογίας σε όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών στην εθνική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποκλείονται εκπλήξεις στην κατάθεση του νομοσχεδίου και αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πρόωρες συντάξεις

Στο ασφαλιστικό προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη με 4.500 ημέρες ασφαλίσεως ή στα 62 με 12.000 ημέρες ασφαλίσεως.

Προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου.

Από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να εξαιρεθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και ανάπηροι.

Αγρότες

Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι φορολογικοί συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν, αυτοί αναμένεται να αναπροσαρμοσθούν από το 13% στο 26%, ενώ εξετάζεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που είναι σήμερα.

Ενοίκια

Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ. Η αύξηση είναι από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ και από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες

Στη Βουλή θα κατατεθεί και η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD).

Η νέα οδηγία προβλέπει ότι το 8% των αναγκών μιας τράπεζας θα πρέπει να καλυφθεί από το παθητικό, δηλαδή, τις υποχρεώσεις της τράπεζας και συγκεκριμένα κατά προτεραιότητα από τους μετόχους, τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, και, αν αυτό δεν επαρκεί, από τους κατόχους κύριων ομολόγων, καθώς και τους καταθέτες που δεν καλύπτονται από την εγγύηση των 100.000 ευρώ.

Η οδηγία εισάγει το bail in, αλλά ταυτόχρονα ισχυροποιεί το πλαίσιο προστασίας για τις ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή καλύπτει καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά συνδικαιούχο καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.