Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κατρούγκαλος: Τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξαιρέσεις μόνο σε ειδικές κατηγορίες προανήγγειλε ο νέος υπουργός.

«Οι πρόωρες συντάξεις, εκτός από εξαιρέσεις που αφορούν βαρέα και ανθυγιεινά, γονείς που έχουν παιδιά ανάπηρα, πράγματι πρόκειται να τελειώσουν» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πρέπει να ξέρουμε γενικά ότι είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, την αναγκαστική αυτή συμφωνία, την αναγκαστική τακτική υποχώρηση. Υπάρχουν όμως περιθώρια να κινηθούμε και στο πλαίσιο αυτό που θα θέλαμε ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ.Κατρούγκαλος τονίζει ότι «το βασικότερο θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης, το οποίο, επίσης, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ανεξαρτήτως των πιέσεων των εταίρων μας. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πέρα από το άμεσο, αυτά που μας έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα και που τα περιθώρια κινήσεώς μας είναι πάρα πολύ μικρά, η δική μου πρόθεση είναι να προχωρήσουμε σε μια συνολική αναδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Γιατί χωρίς αυτή -που θα έπρεπε να την κάνουμε μόνοι μας εδώ και πάρα πολύ καιρό- δεν έχουμε πιθανότητες όχι απλώς να μην παρέχουμε κοινωνική προστασία σε όλους όπως πρέπει αλλά και να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Γιατί η κοινωνική προστασία δεν είναι βάρος, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με όσους έχουν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα τους ασφαλισμένους εργαζόμενους πριν το 1983, ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές ότι «έχουν συνταγματική προστασία όλα τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επομένως το Σύνταγμα πρόκειται να το περιφρουρήσουμε».

Αναφορικά με την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι για να μπορέσει να υπάρχει μια κυβέρνηση πρέπει να έχει τουλάχιστον την υποστήριξη 120 βουλευτών και προφανώς να μην έχει καταψηφιστεί από τη Βουλή. Είναι αλήθεια ότι από τεχνική άποψη δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα, γιατί ακόμα και αυτοί που έχουν καταψηφίσει τα μέτρα και ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία έχουν δηλώσει ρητά ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Υφίσταται όμως ένα πολιτικό ζήτημα όταν σε κύριες επιλογές φαίνεται να μην υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη από όλους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό δεν είναι συνταγματικό είναι βαθύτατα πολιτικό. Αφορά την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα είναι παρένθεση και να επιβεβαιώσουμε βέβαια και ότι θα εφαρμόζει και πολιτικές που θα είναι κατά το δυνατό κοινωνικά δίκαιες. Σ' αυτό νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε πράγματι έτσι δηλαδή όχι σαν δυο διαφορετικές λογικές αλλά ενωμένοι στην ανάγκη να έχουμε μια πολιτική κοινωνικά δίκαιη υπό το πλαίσιο βέβαια το ασφυκτικό που ορίζουν οι τελευταίες εξελίξεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.