Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Mad Pride στη Γαλλία: «Τρελοί, ε και;»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαδηλώσεις κατά του στιγματισμού και της προκατάληψης.

Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στo Mad Pride στο Παρίσι και τη Μασσαλία, διαδήλωση καταγγελίας του στιγματισμού και των προκαταλήψεων κατά των ατόμων που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές.

MAD PRIDE ΓΑΛΛΙΑ

Στο Παρίσι, περί τα 400 άτομα παρήλασαν σε εορταστική ατμόσφαιρα, πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «Τρελοί, ε και;» συνοδευόμενοι από πολύχρωμα άρματα, υπό τους ήχους τυμπάνων, φορώντας πόντσο με ζωηρά χρώματα, στολές αρλεκίνου, πιζάμες, καπέλα γελωτοποιών μέχρι την Πλατεία της Βαστίλης. Στο πλήθος, ασθενείς, συγγενείς και φίλοι ψυχασθενών και εκπρόσωποι οργανώσεων.

«Εδώ και δεκαετίες η ψυχική υγεία παραπέμπει σε επικινδυνότητα», δήλωσε ο Φιλίπ Γκεράρ, πρόεδρος της Mad Pride 2015 και της οργάνωσης Advocacy France.

«Σήμερα, θέλουμε να δείξουμε το αντίθετο, ότι οι τρελοί μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς να επιτίθενται σε κανέναν. Αρκετά με τους ψηλούς γκρίζους τοίχους και τις λευκές μπλούζες, θέλουμε να δείξουμε τα χρώματά μας», είπε ο Φιλίπ Γκεράρ με ένα πολύχρωμο καπέλο στο κεφάλι και ένα κολιέ από λουλούδια στο λαιμό.

«Το θεωρώ καλό που αναλαμβάνουμε την ευθύνη και κατεβαίνουμε στο δρόμο για να δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι σαν τους άλλους», δήλωσε η Κατί, 42 ετών, που πάσχει από διπολική διαταραχή και κρατούσε πινακίδα που έγραφε: «Είμαι διπολική, αλλά το φροντίζω».

«Η ιδέα είναι να διεκδικήσουμε μία σωστή ψυχιατρική στη Γαλλία, διότι πιστεύουμε ότι στα περισσότερα μέρη δεν είναι», δήλωσε από την πλευρά του ο Ματιέ, 33 ετών, πρόσεδρος της οργάνωσης Humanpsy που διεκδικεί μία «ουμανιστική ψυχιατρική». «Αυτό που θα θέλαμε είναι , για παράδειγμα, να σταματήσουμε να φοράμε πιζάμα στο νοσοκομείο», είπε, φορώντας ο ίδιος πιζάμα.

Στη Μασσαλία, περί τα εκατό άτομα, ορισμένοι μεταμφιεσμένοι διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Περισσότερη ενσυναίσθηση, λιγότερη τρέλα» και «Θεραπεία εάν θέλω, όταν θέλω».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.