Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

«Μπλόκο» από τη Βιέννη στην επεξεργασία αιτήσεων για άσυλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος να ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Κατά σχεδόν 160% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία το πρώτο 4μηνο του 2015 και η Βιέννη αναστέλλει την επεξεργασία των αιτήσεων σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες, φέρεται να δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ χθες Σάββατο.

Η Βιέννη πρέπει να σταματήσει τις χορηγήσεις ασύλου-εξπρές στην Αυστρία, να γίνει λιγότερο ελκυστική για τους πρόσφυγες από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα Die Presse, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της προς τα άλλα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ποσοστώσεις για την υποδοχή αιτούμενων άσυλο.

Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει μόνο μεμονωμένες δηλώσεις προθέσεων που δεν μας πάνε μπροστά», τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ μεθαύριο Τρίτη.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ληφθούν μέτρα για να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ελλάδα, δύο χώρες οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίζουν το κύμα χιλιάδων προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο με συχνά επικίνδυνα σκάφη που ξεκινούν πολύ συχνά από τη Λιβύη. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την ανακατανομή 40.000 υπηκόων της Συρίας και της Ερυθραίας που ζητούν άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αλλά η Γαλλία και η Γερμανία, δύο από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία βάσει του σχεδίου θα υποδεχθούν μαζί σχεδόν το 40% των προσφύγων, ήγειραν ανησυχίες και πρόβαλαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βρετανία, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξαιρείται από τις αποφάσεις της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 160% τους πρώτους τέσσερις μήνες αυτή τη χρονιά φθάνοντας τις 14.225, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Μικλ-Λάιτνερ είπε ότι η Αυστρία, η οποία έχει αναγκαστεί να στεγάζει εκατοντάδες μετανάστες σε σκηνές, είναι η ταχύτερη στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Die Presse, οι αρχές της Αυστρίας εκδίδουν αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου μέσα σε τέσσερις μήνες κατά μέσον όρο, ενώ για σχεδόν τις μισές αιτήσεις στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδονται αποφάσεις πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις υποστήριξης των προσφύγων στην Αυστρία επέκριναν την απόφαση της Μικλ-Λάιτνερ να διακοπεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.