Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Κοτυλομηριαία πρόσκρουση ισχίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πάθηση, κοτυλομηριαία πρόσκρουση ισχίου (CAM), αφορά μία νέα άποψη για την πιθανή αιτία εμφάνισης οστεοαρθρίτιδος και που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να εξηγηθεί.

Τι είναι

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κύρια αιτία πρόκλησης οστεοαρθρίτιδος, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι η αναντιστοιχία (incongruity) κεφαλής και κοτύλης. Δηλαδή, η σφαίρα της κεφαλής δεν καλύπτεται ή δεν αντιστοιχεί σε σφαιρική κοιλότητα της κοτύλης (συνήθως από δυσπλασία της κοτύλης) ή από παραμόρφωση της κεφαλής (Perthes).





Όμως ορισμένες κεφαλές, παρ΄ όλο που καλύπτονται πλήρως από κοτύλες, εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανευρέθη η παραμόρφωση που ονομάζεται CAM. Αφορά σε μία μικρή προβολή πριν από τη σφαίρα της κεφαλής που «βρίσκει» στον επιχείλιο χόνδρο της κοτύλης και του προκαλεί βλάβη (σαν τη ρήξη του μηνίσκου).



Ο επιχείλιος χόνδρος με τη ρήξη προκαλεί προοδευτικά βλάβη στο χόνδρο της κεφαλής, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί διάτρηση του χόνδρου της κοτύλης και τελικά αρχίζει η οστεοαρθρίτιδα.

Πώς εμφανίζεται

Τα συμπτώματα της CAM είναι ανάλογα με της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, δηλαδή έχει αντανάκλαση στον γοφό εμπρός, μέχρι τον μηρό και το γόνατο. Σε προχωρημένα στάδια δυσχεραίνεται να βάλει κάλτσα.

Πώς ελέγχεται

Στα αρχικά στάδια μόνο το «σημείο Βλάχου» σε πρηνή θέση μπορεί να βάλει την υπόνοια αρχόμενης κοτυλομηριαίας προστριβής. Οι λοιπές κινήσεις σε ύπτια θέση κάμψη, απαγωγή, στροφές είναι φυσιολογικές.

Επιβεβαίωση

Μπορεί να γίνει με ακτινογραφία, που αναδεικνύει την «παραμόρφωση» στη βάση της κεφαλής. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει τη ρήξη του επιχειλίου χόνδρου.



Αντιμετώπιση

Όταν η διάγνωση είναι σίγουρη, τότε αρθροσκοπικά είναι δυνατόν να αφαιρεθεί το κομμάτι του οστού που προβάλλει ή να ραφεί η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.