Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Δικαιώματα γονέων που δεν ασκούν επιμέλεια και παιδικοί σταθμοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετά από πλήθος αναφορών που δέχθηκε για το θέμα, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε τα προβλήματα που δημιουργούνται σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και αφορούν την αντιμετώπιση των γονέων που δεν ασκούν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Η ανεξάρτητη αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Συνήγορος του Παιδιού, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να εκδώσει εγκύκλιες οδηγίες, ενώ τόνισε ότι μέριμνα του προσωπικού των σταθμών θα πρέπει να αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πρόκειται για το δικαίωμα σε ανατροφή και από τους δύο γονείς, λαμβάνοντας υπόψη του την άποψη του παιδιού και έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του, χωρίς να ευνοεί τυχόν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του γονέα που ασκεί την επιμέλεια, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή τους παιδιού τους.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος ζήτησε να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:
  • Στις περιπτώσεις που η άσκηση της επιμέλειας του παιδιού, λόγω διάστασης ή διαζυγίου των γονέων του, έχει ανατεθεί στον ένα γονέα (που διαμένει μαζί του), η περιστασιακή επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν μένει μαζί του, αλλά διατηρεί τη γονική μέριμνα, δεν μπορεί να απαγορευθεί εντός του σταθμού. Κατά μείζονα λόγο δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος του γονέα αυτού στον σταθμό. Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή του γονέα σε εκδηλώσεις, όπως οι εορτές.
  • Μόνο για σπουδαίο λόγο είναι δυνατόν να μην επιτραπεί σε γονέα η είσοδός του στον σταθμό, η συμμετοχή του σε δραστηριότητες ή εκδηλώσεις του σταθμού ή η επικοινωνία με το παιδί. Η «εντολή» του ενός γονέα προς το προσωπικό του σταθμού να απαγορεύσει την είσοδο του άλλου ή την επικοινωνία με το τέκνο δεν συνιστά σπουδαίο λόγο.
  • Η επικοινωνία δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ανατρέπει την συμμετοχή του παιδιού στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.
Επίσης, η αρχή σημειώνει ότι η ενημέρωση του γονέα, που δεν ασκεί την επιμέλεια του παιδιού, επιβάλλεται στο πλαίσιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προσωπικού του σταθμού. Κατ' εξαίρεση, εάν από τον γονέα έχει αφαιρεθεί συνολικά η άσκηση της γονικής μέριμνας, υποχρέωση ενημέρωσής του για το πρόσωπο του παιδιού έχει ο άλλος γονέας, χωρίς όμως να αποκλείεται η δυνατότητα του σταθμού να προβεί σε ενημέρωσή του.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η παραλαβή του παιδιού γίνεται από το πρόσωπο που ορίζει ο γονέας που ασκεί την επιμέλειά του. Σε περίπτωση διαφωνίας γονέων που ασκούν από κοινού την επιμέλεια, η παραλαβή πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρχική δήλωση, έως ότου προσκομισθεί στον σταθμό δικαστική απόφαση, η οποία επιλύει τη διαφωνία των γονέων.

Όπως αναφέρει η αρχή, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε δεκτή στο σύνολό της την πρόταση του Συνηγόρου και προέβη στην έκδοση εγγράφου προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη παρέμβαση του Συνηγόρου, για τα δικαιώματα των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οδήγησε στην έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.