Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το πλαστικό χρήμα στη μάχη της φοροδιαφυγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ.

Μεγάλες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς η χρήση τους υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από πλευράς τραπεζών ο συνολικός αριθμός πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα ανέρχονταν στις 12.610.623 των οποίων 9.845.258 χρεωστικές και 2.765.365 πιστωτικές. Σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται οι προπληρωμένες (pre-paid), καθώς και οι κάρτες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών, με μόλις 18 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, με το μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 197 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο. Η Πορτογαλία έχει 172 ηλεκτρονικές συναλλαγές ανά κάτοικο, η Κύπρος 106, η Ιταλία 73, η Ισπανία 129. Οι βόρειες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με την Φιλανδία να έχει 451 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, την Σουηδία 375 και την Δανία 339.

Ο συνολικός αριθμός non-cash πληρωμών στην Ελλάδα το 2013 ήταν 199 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές πληρωμών με κάρτες ήταν 78 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 121 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικών συναλλαγών έγιναν με μεταφορές πίστωσης (91,2 εκατ.ευρώ), άμεσες χρεώσεις (14,3 εκατ.ευρώ), επιταγές (11,1 εκατ.ευρώ) και ηλεκτρονικό χρήμα - προπληρωμένες κάρτες (4,5 εκατ.ευρώ). Από τις 18 non-cash πληρωμές ανά Έλληνα, οι επτά έγιναν με χρεωστικές/ πιστωτικές κάρτες και οι 0,5 με προπληρωμένες (ηλεκτρονικό χρήμα).

Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα έχει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας, μειώνοντας την παραοικονομία και κατ' επέκταση τη φοροδιαφυγή, επισημαίνει στο ΑΠΕ ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe, για την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία.

«Τα μετρητά, εκτός από το μεγάλο κόστος διαχείρισης, είναι και η κινητήριος δύναμη της παραοικονομίας. Για την μείωση της χρήσης τους και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από έρευνες που πραγματοποίησε η Visa με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη» προκύπτει ότι στην Ευρώπη το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 18,5% του ΑΕΠ (> 2 τρισ. ευρώ). Στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ (40 δσς. ευρώ περίπου). Το 10% της παραοικονομίας στην Ευρώπη, δηλ. 200 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών», αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος.

«Η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ώστε να επιλέγουν ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές με κάρτες αντί μετρητών θα οδηγούσαν σε αύξηση εσόδων για το κράτος και θα περιόριζαν σημαντικά την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή. Μάλιστα αυτήν την άποψη συμμερίζονται όλο και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς και αναφέρονται δημόσια στα οφέλη των καρτών πληρωμών. Στην γειτονική μας Ιταλία, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Ε. Λέτα σε διεθνές συνέδριο, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή μειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές πληρωμές», προσθέτει ο κ. Καμπανόπουλος, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

Ο κ. Καμπανόπουλος, σταχυολογώντας προτάσεις της Visa για την προώθηση πληρωμών με κάρτες, αναφέρει:

- Φορολογικές ελαφρύνσεις όταν η χρήση των καρτών πληρωμών αφορά συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος.

- Μείωση του ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών.

- Διεύρυνση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών με τερματικά νέας τεχνολογίας για πληρωμές με ανέπαφες κάρτες, έξυπνα κινητά, κ.α. και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για την χρήση τους.

- Πρωτοβουλία για την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις συναλλαγές τους με τους πολίτες και τους προμηθευτές (πληρωμή επιδομάτων, επιστροφή φόρων, αγορά υλικού, έξοδα κυβερνητικών υπαλλήλων, κ.α.).

- Ενημερωτικές καμπάνιες για το πραγματικό κόστος των μετρητών και τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την οικονομία και τους πολίτες.

«Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας και ταυτόχρονα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά κεφαλήν», επισημαίνει ο κ. Καμπανόπουλος και αναφέρεται στη Δανία και στην πρόσφατη επικαιρότητα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας να προτείνει να καταργηθεί η υποχρέωση για τους εμπόρους να δέχονται να πληρώνονται με μετρητά και γενικότερα να δημιουργηθεί οικονομία χωρίς χρήματα και να γίνονται μόνο συναλλαγές με κάρτες και ψηφιακά μέσα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.