Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Εντατικοί έλεγχοι σε τρόφιμα ενόψει Πάσχα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι συμβουλεύει τους καταναλωτές η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή από το φαινόμενο της ελληνοποίησης, τόσο των αυγών όσο και των αμνοεριφίων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, κυρίως ενόψει Πάσχα, στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, στη Δημοτική Αγορά του Πειραιά, σε όλα τα τελωνεία του Πειραιά, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αυγών και τυροκομικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης.

Η διεύθυνση ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα, καταγγελία, παράπονο ή πληροφορία μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 213-1602605 και 213-1602602 ή τα e-mails: tktiniatrikis.p@patt.gov.gr ή daok.p@patt.gov.gr ή τη διεύθυνση: Ψαρών & Μπότσαρη 7 - Δραπετσώνα.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεχτικοί στα εξής:

-Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).

-Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων να φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

-Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης να φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.

-Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες να φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.

Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 C. Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.

Απαγορεύεται η πώληση συκωταριών και εντέρων που έχουν αποψυχθεί, ενώ οι νωπές συκωταριές και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (ι.χ. φορτηγά κ.λ.π.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.

Αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής - τιμολόγια) τη χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.

Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.

Τα αυγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μην διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν τον αριθμό έγκρισης του ωοσκοπικού κέντρου και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, η οποία δε μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας.

Επίσης, πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αυγού (Α-Β κ.λ.π.), τα πλήρη στοιχεία με τη διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.