Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Το τίμημα της λιτότητας έχει πολλές όψεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οικονομική κρίση διεύρυνε και την ανισότητα εις βάρος των γυναικών.

Εκτός από τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας τους οποίους η οικονομική κρίσης έχει αποδιοργανώσει, η δυσχερής οικονομική πραγματικότητά μας φαίνεται να έχει εν μέρει καταπατήσει και τα δικαιώματα των γυναικών.όπως διαπιστώνει η πρεσβευτής-σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιωάννα Μαγγανάρα. Η «Σημαντική οπισθοχώρηση στα δικαιώματα των γυναικών» καθώς και η «διεύρυνση των ανισοτήτων», λόγω της κρίσης και του σημερινού οικονομικού μοντέλου, ήταν οι βασικές διαπιστώσεις των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της International Alliance of Women (IAW) και τ. πρεσβευτής-σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιωάννα Μαγγανάρα, η οποία συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της συνόδου, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν πλέον ότι η οικονομική κρίση και το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται, διεύρυναν ακόμη περισσότερο της ανισότητες σε βάρος των γυναικών» και «έχουν δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες που μας επιστρέφουν δεκαετίες πίσω».

Στη συνέχεια, σημείωσε, ότι «όταν το 2010 είχε ξεκινήσει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, έθεσα το πρόβλημα της διόγκωσης της ανισότητας, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, με θέμα: «Το τίμημα της λιτότητας - οι επιπτώσεις στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων στην Ευρώπη». Τότε, πολλοί ήταν διστακτικοί γι' αυτό το ζήτημα και δεν ήθελαν να συνδέσουν την κρίση με τις ανισότητες. Σήμερα, η αντιμετώπιση του όλου θέματος είναι εντελώς διαφορετική και πολλοί παραδέχονται πως η οικονομική κρίση προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον κοινωνικό ιστό».

Την ίδια στιγμή, η Ελληνίδα επικεφαλής της International Alliance of Women εξέφρασε την απογοήτευσή της για την Πολιτική Διακήρυξη που εγκρίθηκε με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, τονίζοντας, ότι πρόκειται για «ένα αδύναμο κείμενο» και «αποδοκιμάζουμε τη διαδικασία συζήτησης, διότι δεν άφησαν την κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας των κυβερνήσεων».

Επίσης, δήλωσε, ότι «η Διακήρυξη επιβεβαιώνει μόνο ήδη υφιστάμενες δεσμεύσεις» και «η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι η γλώσσα που αναφέρεται στην ισότητα των φύλων, ενώ υποβαθμίζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και οι οποίες επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες».

Ένα άλλο φαινόμενο που φαίνεται, ότι λαμβάνει «νέες ανησυχητικές διαστάσεις είναι η αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια», όπως επεσήμανε, σημειώνοντας, ότι το θέμα αυτό απασχολεί κάθε σύνοδο και κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών και «αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με κοινωνικά κατάλοιπα».

Η κ.Μαγγανάρα ανέφερε, ότι «φέτος, συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τη Διάσκεψη του Πεκίνου» και «παράλληλα με τη σύνοδο, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, ένα φόρουμ των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο οποίο συμμετείχα. Στο πλαίσιο του φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις-συζητήσεις, με θέματα για τις γυναίκες και σε συνδυασμό με: φτώχεια, υγεία, εκπαίδευση, βία, συγκρούσεις, κέντρα λήψης αποφάσεων, ΜΜΕ και περιβάλλον».

Η International Alliance of Women (IAW) είναι διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με 41 οργανώσεις-μέλη απ' όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας. Η IAW έχει συμβουλευτική θέση στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και είναι διαπιστευμένο μέλος σε πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Επίσης, έχει συμμετοχική θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εκπροσωπείται στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην Αφρικανική Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Το 1902, η International Alliance of Women έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Ουάσιγκτον από κορυφαίες σουφραζέτες της εποχής εκείνης και με συμμετοχή από έντεκα χώρες, με κύριο σύνθημα το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Μια δεύτερη συνάντηση έγινε στο Βερολίνο το 1904, η οποία αποτέλεσε και επίσημα την ίδρυση της οργάνωσης Συμμαχίας των Γυναικών για το Δικαίωμα Ψήφου, ενώ από το 1946 φέρει τη σημερινή ονομασία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.