Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Νηστίσιμα φαγητά και αναλυτικά οι θερμίδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι γνωστό ότι η τήρηση της νηστείας ωφελεί σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, οι διαιτητικές αρχές της νηστείας μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το αυγό. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο, είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η πρόσληψη των φυτικών ινών και να προσεγγίζεται περισσότερο ο στόχος των 30 γρ, φυτικών ινών ημερησίως, για μέγιστη υγεία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνον.

Τα 30 γρ. φυτικών ινών μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος καταναλώνοντας 2 μεγάλα μπολ με λαχανικά, 2 έως 3 φρούτα εποχής και δίνοντας έμφαση ώστε σε ημερήσια βάση τα δημητριακά που χρησιμοποιεί στη διατροφή του να είναι με το πίτουρο τους (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λ.π.).

Τι γίνεται όμως με τα θαλασσινά (αστακός, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) που συνηθίζονται στη νηστεία και που τόσο έχουν παρεξηγηθεί για το πλούσιο περιεχόμενό τους σε χοληστερόλη? Υπολογίστε ότι οι παγκόσμιοι φορείς υγείας, προτείνουν την κατανάλωση το πολύ έως 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως καθώς η διαιτητική χοληστερόλη επηρεάζει ασθενέστερα τη χοληστερόλη του οργανισμού μας, από ότι το κορεσμένο λίπος (λίπος κρεάτων – γαλακτοκομικών) και επίσης τα θαλασσινά εμπεριέχουν συν τοις άλλοις ω-3 λιπαρά οξέα, λιπαρά οξέα με έντονη αγγειοπροστατευτική επίδραση.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.