Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Οι πλημμύρες κόστισαν πάνω από 230 εκατ. ευρώ - Μειώνεται η στάθμη του νερού στη λίμνη Κερκίνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλες οι καταστροφές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας.

Μετά τις βιβλικές καταστροφές που υπέστη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, που αποσάθρωσε ό,τι είχε καταπονηθεί νωρίτερα, το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων άμεσων ζημιών ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ οι έμμεσες απώλειες εκτιμώνται άνω των 90 εκατ. ευρώ. Το ύψος αυτό θεμελιώνει, κατά τους κανονισμούς, αίτημα αποζημίωσης από το ταμείο αλληλεγγύης.

Χθες υποβλήθηκε από την Περιφέρεια ο φάκελος καταγραφής και κοστολόγησης ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών, άνω του 1,5% του ΑΕΠ, στη λεκάνη απορροής του Έβρου προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με αίτημα την αποζημίωση από το ταμείο αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Επιπλέον, επειδή το φαινόμενο είναι ακόμα σε έξαρση είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 44,6 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν υποστεί τα αναχώματα των ποταμών. Επίσης για συνεχιστεί ομαλά η ζωή στις παραποτάμιες περιοχές και για την αποκατάσταση των άκρως αναγκαίων καταγράφονται έργα προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.


--------------

Παραμένει πλημμυρισμένος ο κάμπος στις Σέρρες.

Κάτω από το όριο των 36 μέτρων βρίσκεται πλέον η στάθμη του νερού της λίμνης Κερκίνης (στα 35,7 μέτρα) και παρουσιάζει καθοδική τάση. «Όπως φαίνεται η πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων να παραμείνει σταθερό για να αποκτήσει η λίμνη επιπλέον χωρητικότητα νερού για το ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας αλλά και για τα νερά που θα προκύψουν από το λιώσιμο των χιονιών στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να μειώνουμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μωυσιάδης.

Την ίδια ώρα, στην ήδη πλημμυρισμένη νοτιoανατολική πεδιάδα του νομού συνεχίζεται η επέκταση των υδάτων του Στρυμόνα. "Υπολογίζουμε ότι όταν αρχίσουμε να μειώνουμε τη ροή των υδάτων από τα θυροφράγματα, τότε θα γίνει απόσυρση των νερών στον κάμπο. Προς το παρόν το νερό ακόμη απλώνεται» τόνισε ο κ. Μωυσιάδης.

Τοπογράφοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν από το πρωί την καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων. Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστή τη Δευτέρα.

«Το ευχάριστο είναι πως καταφέραμε να αποφύγουμε την πλημμύρα σε οικισμούς. Δεν σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις ενώ, πλέον, δεν κινδυνεύουν και κτηνοτροφικές μονάδες» σχολίασε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «τώρα το πρόβλημά μας είναι πως θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Ισως κάποιοι προλάβουν να σπείρουν, όταν αποσυρθούν τα νερά αλλά αυτοί θα είναι ελάχιστοι. Ετσι, κύριο για μας ζήτημα είναι να εξασφαλιστούν τα «δικαιώματα των αγροτών» και να δοθεί, εκ μέρους της πολιτείας, οικονομική βοήθεια για αυτούς που έχουν πληγεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, στο νομό βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχής. Εκτιμά ωστόσο ότι ακριβής καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου, οπότε, τα νερά θα έχουν πλέον υποχωρήσει.Πηγή: http://www.thrakinea.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.