Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η Χαλκίδα να δώσει πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εδώ και 3 χρόνια αρκετοί δήμοι σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν υιοθετήσει το SEATRAC, μία Ελληνική κατασκευή για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. 


 

Την πλαζ Παπαθανασίου προτιμούν σήμερα αρκετοί συνάνθρωποι μας με κινητικά προβλήματα ώστε να έχουν έστω και με δυσκολία πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της τσιμεντένιας ράμπας που υπάρχει
Πρόκειται για μία λύση με κοινωνικό πρωτίστως πρόσημο αλλά και αναπτυξιακό ταυτόχρονα αφού αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προσελκύοντας έτσι περισσότερους επισκέπτες.

Το SEATRAC είναι μία Ελληνική κατασκευή από μία εταιρεία spin off του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Έτσι και με τη βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου μπορεί ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να απολαύσει τη θάλασσα και το κολύμπι χωρίς άλλη βοήθεια.



Είναι μία ενεργειακά αυτόνομη λύση αφού τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ και η εγκατάσταση της δεν είναι μόνιμη ώστε να μην αλλοιώνει το περιβάλλον και να μην επιφέρει μόνιμες επιπτώσεις.

Το κόστος της μαζί με την εγκατάσταση είναι περίπου 30.000 ευρώ και δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο για ένα δήμο σχεδόν 100.000 κατοίκων ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει τελικά στην περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ευάγγελος Τσότζολας, κάτοικος της περιοχής Παπαθανασίου στη Χαλκίδα, παρατήρησε ότι συνάνθρωποι μας με κινητικά προβλήματα και με τη βοήθεια –συνήθως ηλικιωμένων – συνοδών έμπαιναν μέσω πολύς προσπάθειας και χρησιμοποιώντας μία τσιμεντένια ράμπα που υπάρχει στην πλαζ Παπαθανασίου στη θάλασσα για να κολυμπήσουν. Τόσο η είσοδος τους στη θάλασσα όσο και η έξοδος από αυτή, απαιτούσε αρκετή προσπάθεια τόσο από τους ίδιους όσο και από τους συνοδούς που ήταν απαραίτητοι στο όλο εγχείρημα.



Όταν σε κάποιο ρεπορτάζ είδε ότι κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα είχαν εγκαταστήσει το SEATRAC ξεκίνησε να κινητοποιεί την τοπική κοινωνία ώστε να γίνει πραγματικότητα η εγκατάσταση του πρώτου τέτοιου συστήματος στη Χαλκίδα και σε ολόκληρη την Εύβοια.

Την πρόταση αγκάλιασε η Εταιρεία Πολιτισμού Χαλκίδας, μέλος της οποίας είναι και ο κ. Τσότζολας και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Λιμενικό Ταμείο αλλά και ιδιώτες για την εύρεση χορηγιών.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση της εγκατάστασης είναι και οι τράπεζες Alpha, Εθνική και Πειραιώς.

Αν σκεφτούμε τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής, το πόσο κοντά είναι η Αθήνα αλλά και τις δεκάδες πλαζ που διαθέτει η περιοχή μας, η Χαλκίδα μοιάζει ιδανική πόλη για την εγκατάσταση ενός τέτοιου μηχανισμού που θα ανακουφίσει εκατοντάδες συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα αλλά και θα τονώσει την τοπική οικονομία.

Ιδανικές πλαζ της Χαλκίδας για την φιλοξενία του SEATRAC

Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλουμε την όποια απόφαση θεωρούμε ότι η Χαλκίδα διαθέτει αρκετές πλαζ που θα μπορούσαν φιλοξενήσουν τη συγκεκριμένη λύση.

Μία από αυτές είναι η πλαζ Αστέρια. Έχει αρκετά μεγάλη έκταση ώστε να φιλοξενήσει τον μηχανισμό χωρίς την οποιαδήποτε όχληση, μετά και την πρόσφατη ανάπλαση του χώρου έχει ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση και καλές παροχές προς τους λουόμενους. Είναι σε κεντρικό σημείο και διαθέτει χώρο στάθμευσης.



Μία άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η πλαζ Σουβάλα στη Χαλκίδα.



Τέλος η παραλία Παπαθανασίου όπου ήδη φαίνεται να την προτιμούν ίσως και λόγο ότι ξεκινά με μεγαλύτερο βάθος από άλλες πλαζ αλλά και η γειτονική παραλία Συκιές που επίσης έχει αρκετό χώρο και μπορείς να σταθμεύσεις σχετικά εύκολα σε κοντινή απόσταση.



Ελπίζουμε η τοπική κοινωνία και ο Δήμος να ευαισθητοποιηθεί και να κινηθεί άμεσα προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ώστε να υπάρχει διαθέσιμο από αυτό κιόλας το καλοκαίρι. Ας γίνει η αρχή και στη συνέχεια να επεκταθεί και άλλες παραλίες του Δήμου, όπως το Λευκαντί, Αλυκές και Λουκίσια.


Πηγή: http://www.eviaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.