Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Τι είναι και πώς θεραπεύεται η αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΓΕΝΙΚΑ

Όπως ακριβώς και στη μέση, έτσι και στο λαιμό, οι σπονδυλικές αρθρώσεις (ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις) με την πάροδο του χρόνου, εκφυλίζονται και εν τέλει πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται από κάποιους ως αυχενική σπονδύλωση και από άλλους, ως το γνωστό στο κοινό αυχενικό σύνδρομο.

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Η αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης, η οποία προκαλεί πρωινή δυσκαμψία και πόνο στον αυχένα, τα οποία συμπτώματα βελτιώνονται στην πορεία της ημέρας καθώς οι αρθρώσεις κινητοποιούνται και ζεσταίνονται και ξαναεμφανίζονται το βράδυ πριν από την βραδινή κατάκλιση.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να αντανακλά προς τους ώμους και την ωμοπλάτη και να προκαλεί μια βαθμιαία αυξανόμενη μυϊκή σύσπαση στην περιοχή του αυχένα και της ωμοπλάτης, η οποία μπορεί από μόνη της να πυροδοτεί συχνούς πονοκεφάλους αυχενογενούς προέλευσης.



Σε περίπτωση πολύ προχωρημένης αυχενικής σπονδυλαρθρίτιδας με παρουσία οστεόφυτων, μπορεί να συνυπάρχει και στένωση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων ή/και του σπονδυλικού σωλήνα, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων πίεσης των νευρικών ριζών, ακόμη και του νωτιαίου μυελού. Τότε στη διάγνωση της αυχενικής σπονδυλαρθρίτιδας προστίθεται και αυτή της σπονδυλικής στένωσης.



ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ανάπαυση όταν ο πόνος είναι ισχυρός
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κατόπιν έγκρισης από τον θεράποντα ιατρό, για τη μείωση της φλεγμονής που συμβαίνει στις οστεοαρθριτικές αρθρώσεις.
Έλξη της σπονδυλικής στήλης και χειροπρακτική για την αποσυμπίεση των αρθρώσεων.
Φυσικοθεραπεία και κινητοποίηση, για μείωση του μυϊκού σπασμού και διατήρηση του εύρους κινητικότητας του αυχένα.



ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μια τεκμηριωμένη ιατρικώς και ελάχιστα επεμβατική, μη χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκαλεί η αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα είναι η απονεύρωση των επώδυνων και εκφυλισμένων αρθρώσεων του λαιμού με εφαρμογή ραδιοσυχνότητας στους μικρούς νευρικούς κλάδους που τις νευρώνουν. Με αυτόν τον τρόπο, διακόπτεται η αγωγή των επώδυνων σημάτων από τις αρθρώσεις του αυχένα προς τον εγκέφαλο και ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα, καθώς απαλλάσσεται από τον πόνο, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου ενός με ενάμιση χρόνου, μετά την πάροδο του οποίου μπορεί ο πόνος να επιστρέψει και να χρειάζεται νέα εφαρμογή ραδιοσυχνότητας.

Η τεχνική είναι απόλυτα ασφαλής στα χέρια εξειδικευμένου και διαπιστευμένου επεμβατικού ιατρού πόνου, εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Ο ασθενής νοσηλεύεται στη βραχεία νοσηλεία για λίγες ώρες και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του, έτοιμος να ζήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε περίπτωση σπονδυλικής στένωσης η οποία προκαλεί σοβαρή πίεση σε κάποια νευρική ρίζα ή στο νωτιαίο μυελό, τότε μπορεί να προκληθεί αυχενική ριζίτιδα ή μυελοπάθεια αντίστοιχα, καταστάσεις που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με χειρουργική αποσυμπίεση

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σε περίπτωση που υποφέρετε από δυσκαμψία και πόνο στον αυχένα. τα οποία επιμένουν πέραν των τριών μηνών, παρά την αρχική συντηρητική αντιμετώπιση, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό, για την διερεύνηση και θεραπεία της χρόνιας πάθησης που προκαλεί τα συμπτώματά σας, γιατί ο χρόνιος πόνος υποβαθμίζει σαφώς την ποιότητα ζωής σας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.