Εναλλακτική για την περίπτωση που η χορήγηση θανατηφόρων βαρβιτουρικών θεωρηθεί αντισυνταγματική.
Η Οκλαχόμα ίσως αρχίσει να χρησιμοποιεί άζωτο ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης θανατοποινιτών, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει τη διαδικασία εκτέλεσης με τη χορήγηση θανατηφόρων βαρβιτουρικών αντισυνταγματική ή εάν οι ουσίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες στην αγορά, βάσει ενός νόμου που υπέγραψε χθες η κυβερνήτρια της πολιτείας Μέρι Φάλιν.
Η απόφαση της πολιτείας Οκλαχόμα να υιοθετήσει τη χρήση αζώτου για τις εκτελέσεις προσώπων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών ακολουθεί την απόφαση των αρχών στην πολιτεία Γιούτα για την επιβολή της θανατικής ποινής με τη χρήση εκτελεστικών αποσπασμάτων εάν δεν είναι διαθέσιμες οι θανατηφόρες ενέσιμες ουσίες.
Η Φάλιν, η οποία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής και πιστεύει ότι οι εκτελέσεις πρέπει να γίνονται αποτελεσματικά και χωρίς υπερβολική σκληρότητα.
«Το νομοσχέδιο το οποίο υπέγραψα σήμερα δίνει στην πολιτεία Οκλαχόμα άλλη μια επιλογή για την επιβολή της θανατικής ποινής που πληρεί αυτά τα κριτήρια», ανέφερε η Φάλιν σε ανακοίνωσή της.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να εξετάσει την 29η Απριλίου εάν η μέθοδος που χρησιμοποιείται στην Οκλαχόμα για την επιβολή της θανατικής ποινής παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, ειδικά η χρήση της ουσίας midazolam, μιας βενζοδιαζεπίνης που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό.
Με βάση τον νόμο που υπέγραψε η Φάλιν χθες, η χρήση αζώτου—που αναισθητοποιεί τον θανατοποινίτη και τελικά επιφέρει τον θάνατο από έλλειψη οξυγόνου—καθίσταται η δεύτερη πιο προτιμώμενη μέθοδος, η χρήση ηλεκτρικής καρέκλας η τρίτη και η χρήση εκτελεστικού αποσπάσματος η τέταρτη.
Καμιά άλλη αμερικανική πολιτεία δεν έχει υιοθετήσει τη χρήση αζώτου για την εκτέλεση προσώπων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών. Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει ότι είτε ο κρατούμενος θα εισέρχεται σε έναν σφραγισμένο θάλαμο, είτε θα φορά ειδική μάσκα. Στη διάρκεια της διαδικασίας, το οξυγόνο θα αντικαθίσταται προοδευτικά με άζωτο.
Στο μεταξύ, η Γερουσία στην πολιτεία Νεμπράσκα τάχθηκε χθες με ψηφοφορία της (30-13) υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης για τις εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση στις ΗΠΑ, και η πολιτεία αυτή ενδέχεται, παρά το ότι ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Πιτ Ρίκετς δηλώνει ότι θα ασκήσει βέτο, να προστεθεί στις 18 πολιτείες όπου η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί.
Εάν η Γερουσία επιβεβαιώσει με δεύτερη ψηφοφορία της το νόμο που προβλέπει την κατάργηση της εσχάτης των ποινών, αυτό θα αρκεί ώστε να παρακαμφθεί το βέτο του κυβερνήτη και η Νεμπράσκα θα προστεθεί στις 18 άλλες αμερικανικές πολιτείες επί συνόλου 50 που έχουν λάβει αυτό το μέτρο. Οι 6 έχουν προχωρήσει στην κατάργηση της θανατικής ποινής από το 2007.
Άλλες 11 πολιτείες έχουν πάψει να εκτελούν τους καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών—χωρίς να έχουν καταργήσει την επιβολή της—αυξάνοντας σε 29 τον αριθμό των αμερικανικών πολιτειών όπου δεν γίνονται εκτελέσεις.
Ο αριθμός των εκτελέσεων στις ΗΠΑ συνεχίζει να μειώνεται. Το 80% εξ αυτών έγινε σε μόλις τρεις πολιτείες το 2014, το Τέξας, το Μιζούρι και τη Φλόριντα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.