Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Eurofound: Πόσο μειώθηκε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα & την Ευρώπη μεταξύ 2008-2013

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρίσκεται πάντα στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεων των χωρών που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε δομικές μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουν τα έξοδά τους. Ο δημόσιος τομέας την τελευταία 5ετία (2008-2013) έχει πληγεί καίρια εντός της ΕΕ.

Μέσω της διαγραμματικής αποτύπωσης του Eurofound γίνεται σαφές πως ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη έχει υποστεί αξιοσημείωτη πτώση. Και αυτό το φαινόμενο δεν απαντάται μόνο στις χώρες που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» ενός προγράμματος, αλλά και σε άλλες που επλήγησαν λιγότερο από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, δε, υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες χώρες που μέσα στη δύσκολη 5ετία για την ΕΕ, προχώρησαν σε προσλήψεις καταγράφοντας θετικό πρόσημο στο σχετικό γράφημα.

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Συνολικά πάνω από 800.000 θέσεις έχουν χαθεί στο δημόσιο τομέα της ΕΕ από το 2008 μέχρι το 2013. Ποσοστιαία μεταφράζεται σε συνολική μείωση της τάξης του 5%, αναλογικά μεγαλύτερη από τη συνολική μείωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα 28 μέλη της ΕΕ, τα 19 προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού στους οργανισμούς του Δημοσίου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η μείωση έλαβε δραματικό χαρακτήρα, όπως στη Λετονία που μείωσε κατά 29% το δυναμικό της. Σε σημαντικές μειώσεις προχώρησαν ακόμα οι: Πορτογαλία (14%), Γαλλία (14%) και Ηνωμένο Βασίλειο (11%). Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, μείωσαν τους δημόσιους υπαλλήλους τους κατά 11%.

Οι προνομιούχοι

Από την άλλη, υπάρχουν χώρες που ακολούθησαν το αντίθετο ρεύμα και μέσα στη συγκεκριμένη πενταετία προχώρησαν σε προσλήψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ουγγαρία που ανέβασε το ποσοστό στο 25% και ακολουθεί η Σλοβακία (20%). Να σημειωθεί επίσης πως η Γερμανία σε αυτό το διάστημα κατέγραψε με τη σειρά της θετικό πρόσημο, αλλά αρκετά ορθολογικό σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας της (μόλις 3%). Οι βασικές προσλήψεις, όπου έγιναν, παρουσιάστηκαν στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Αν και σε αυτούς ακόμη, μεταξύ 2012-2013, εμφανίζονται πτωτικές τάσεις.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.