Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Για επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει των εγκαινίων, στο Μουσείο της Ακρόπολης, της έκθεσης «Tοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα- Tourism Landscapes: Remaking Greece», η οποία αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014.

«Στους πρώτους μήνες της θητείας μας θα γίνουν κάποιες άμεσες και επείγουσες τροποποιήσεις, ώστε να σταματήσουν κάποια πράγματα που μπορεί να δημιουργήσουν τετελεσμένα και μετά θα μελετήσουμε ριζικές αναθεωρήσεις» τόνισε ο κ. Τσιρώνης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το άμεσο είναι, προφανώς, κάποιες τροπολογίες και δεν μιλάω μόνο για τον τουρισμό, αλλά γενικά».

Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι δεν τοποθετείται οριζόντια για όλες τις περιπτώσεις, γιατί «προφανώς, κάποιο από τα σχήματα μπορεί να είναι επιτυχημένο». «Η λογική μας δεν είναι να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε ό,τι παραλάβαμε, όπως έκαναν άλλοι υπουργοί, αν και αυτό μπορεί να ενοχλήσει αυτούς που τα περιμένουν όλα από την πρώτη μέρα» σημείωσε.

Όσον αφορά την επόμενη Biennale, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, θα πρέπει να υπάρξει ενασχόληση με τους ορεινούς οικισμούς της χώρας.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης, ο καθηγητής και εθνικός επίτροπος-επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στη Biennale 2014, Γιάννης Αίσωπος, ανέφερε ότι αυτή «διερευνά τον ρόλο του τουρισμού ως εργαλείου διαρκούς εκμοντερνισμού της χώρας, μέσω της κατασκευής δομημένων τοπίων τουρισμού: Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ξενοδοχεία και θέρετρα, διαμορφώσεις δημοσίων χώρων, παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, υποδομές, παραδοσιακοί οικισμοί που ενσωματώνουν τουριστικά καταλύματα. Ακόμη αναφέρεται στη συνακόλουθη αναδιαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας, την οποία ο τουρισμός επαυξάνει».

Σύμφωνα με τον κ. Αίσωπο, η έκθεση «ανακατασκευάζει» σε φυσική κλίμακα το ελληνικό περίπτερο στη Biennale της Βενετίας, ως εσωτερικό, ενώ χωρίζεται σε δύο ενότητες: Το Αρχείο 1914-2014 (έργα και μελέτες των τελευταίων 100 χρόνων) και τα Νέα Έργα (νέες, ειδικά σχεδιασμένες για την έκθεση, προτάσεις για μία σύγχρονη τουριστική κατοίκηση στο τοπίο μετά την κρίση».

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 19:00 στο Μουσείο Ακρόπολης, τελεί υπό της αιγίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 27 Μαρτίου 2015 έως τις 11 Απριλίου 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.