Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο «δράκος με το μακρύ λαιμό» της Κίνας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα απολιθώματα έδειξαν ότι ο δεινόσαυρος είχε μήκος 15 μέτρα.

Ένας δεινόσαυρος με πολύ μακρύ λαιμό ανακαλύφθηκε στην Κίνα και πήρε το όνομα «ο δράκος της Qijiang». Το μήκος του δεινόσαυρου φτάνει τα 15 μέτρα, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν ότι έζησε πριν από περίπου 160 εκατ. χρόνια, προς το τέλος της Ιουρασικής περιόδου.

Τα απολιθώματα είχαν εντοπίσει εργάτες το 2006, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ενώ οι ανασκαφές τελικά έφεραν στο φως μια σειρά σπονδύλων από ένα μεγάλο λαιμό. Προς έκπληξη των ειδικών, το κεφάλι του δεινόσαυρου ήταν ακόμη κολλημένο στο υπόλοιπο σώμα.

«Είμαι πολύ σπάνιο να βρεθεί κεφάλι και λαιμός από ένα μακρύλαιμο δεινόσαυρο μαζί, επειδή το κεφάλι είναι πολύ μικρό και θα μπορούσε εύκολα να αποκολληθεί από το σώμα μετά το θάνατο του ζώου» εξήγησε ο διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, Tetsuto Miyashita.



Το νέο αυτό είδος ανήκει σε μια ομάδα δεινοσαύρων, που ονομάζεται mamenchisaurids και ξεχωρίζουν για τον πάρα πολύ μακρύ λαιμό τους, που κάποιες φορές μπορεί να φτάνει και το μισό του συνολικού μήκους του σώματός τους.

Τα περισσότερα σαυρόποδα, ή οι μακρύλαιμοι δεινόσαυροι έχουν λαιμούς περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού τους μήκους.

Ο Qijianglong θεωρείται μοναδικός ανάμεσα στα mamenchisaurids, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή, σε κανένα άλλο μέρος δεν έχουν βρεθεί δεινόσαυροι με μακρύτερους λαιμούς από αυτούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Κίνα.

«Ο νέος αυτός δεινόσαυρος μας δείχνει, ότι τα πολύ ιδιαίτερα αυτά ζώα θριάμβευσαν σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη ότι για τους ειδικούς εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο το «γιατί τα mamenchisaurids δεν μετανάστευσαν σε άλλες ηπείρους».



Ο σκελετός του Qijianglong φιλοξενείται στο τοπικό μουσείο της Qijiang.

Η ανακάλυψη περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Journal of Vertebrate Palaeontology.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.