Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Κέντρο για τους αντιφρονούντες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες άνοιξε στην Πράγα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λειτουργεί υπό την αιγίδα της People in Need.

Ένα διεθνές κέντρο για την υποστήριξη των ακτιβιστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις κυβερνήσεις τους, άνοιξε στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας. Το κέντρο της «Κοινωνίας των Πολιτών στη Πράγα» ξεκίνησε τη λειτουργία του σε μια εποχή σοβαρών εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξ αιτίας της πρόσφατης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εμπόλεμη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Το κέντρο σχεδιάζει να διοργανώσει σεμινάρια και ημερίδες για ακτιβιστές από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης από τη Ρωσία και την κεντρική Ασία.

«Ιδρύσαμε ένα νέο κέντρο, διότι η κοινωνία των πολιτών στην περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά είναι κάτω από αυξανόμενη πίεση, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες» είπε σε δήλωσή του ο διευθυντής του κέντρου, Ρόστισλαβ Βαλβόντα. «Θα προωθήσει (το κέντρο) τις αξίες της διαφάνειας, της ανοχής, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις», συμπλήρωσε ο Βαλβόντα.

Το κέντρο λειτουργεί υπό την αιγίδα της τσεχικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, People in Need και συγχρηματοδοτείται από την Αμερικανική υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Τσεχίας, καθώς και από δύο ιδιωτικά Αμερικανικά ιδρύματα.

Η Πράγα φιλοξενεί ήδη το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), το οποίο μετέδιδε προγράμματα στην τότε Σοβιετική Ένωση και στα κομμουνιστικά κράτη συμμάχους της, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.