Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σε έξαρση η ιλαρά: 8 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες μετά την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων ιλαράς στην κεντρική Ευρώπη.

Τι θα πρέπει λοιπόν να ξέρουν οι γονείς και τι μέτρα πρέπει να πάρουν; Τις απαντήσεις δίνει η παιδίατρος Wendy Hunter.
Η ιλαρά είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς

Ακριβώς επειδή έχει τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος τα πρώτα σημάδια είναι πυρετός, κόπωση και απώλεια της όρεξης ακολουθούμενη από βήχα και κόκκινα, υγρά μάτια. Μόνο μετά από περίπου τρεις ημέρες εμφανίζεται το κλασικό εξάνθημα στο κεφάλι και εξελίσσεται στο κάτω σώμα.
Είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί

Τα λοιμώδη σταγονίδια της ιλαράς παραμένουν έως και δύο ώρες σε ένα μέρος από το οποίο έχει περάσει ένα μολυσμένο άτομο. Και δεδομένου ότι η μεταδοτική περίοδος είναι μεγάλη - από τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση εξανθήματος μέχρι τέσσερις ημέρες μετά - ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να επικοινωνήσει με εκατοντάδες ανθρώπους.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές

Η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή λοιμώξεις του αυτιού. Τα περισσότερα παιδιά ανακτούν εύκολα, αλλά σε περίπου 1.000 περιπτώσεις, ένα άτομο θα υποφέρει από εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου), η οποία προκαλεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και δύο έως τρία άτομα θα πεθάνουν.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές

Η τελευταία μελέτη, στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Pediatrics, έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας - ανεμεμοβλογιάς).
Το εμβόλιο «λειτουργεί»

Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 15 μηνών αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 98% ενώ αν εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 μηνών το ποσοστό είναι 95%. Περίπου 2% - 5% των παιδιών που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση του εμβολίου παρουσιάζουν αποτυχία στην πρωτογενή αντισωματική απάντηση. Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν ανέπτυξαν αντισώματα μετά την πρώτη δόση, ανταποκρίνονται με τη δεύτερη δόση, ώστε το 99% των εμβολιασθέντων με δυο δόσεις να παρουσιάζουν αντισωματική απάντηση ενδεικτική ανοσίας στην ιλαρά.
Το εμβόλιο λειτουργεί ακόμα και αν το παιδί σας έχει ήδη προσβληθεί

Εάν το παιδί σας έχει εκτεθεί στον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί, το εμβόλιο θα το προστατέψει αρκεί να το κάνει μέσα σε 72 ώρες από την έκθεση.
Τα πολύ μωρά είναι ήδη προστατευμένα

Μέχρι τους 6 μήνες, τα μωρά προστατεύονται από τα αντισώματα που έλαβαν στη μήτρα της μαμάς τους. Ωστόσο αυτά τα αντισώματα θα καταρρεύσουν και όταν το μωρό σας φτάσει περίπου τους 9 μήνες γίνεται πιο ευάλωτο.
Σε ποια ηλικία πρέπει ένα παιδί να εμβολιαστεί;

Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών. Επίσης σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ο εμβολιασμός μπορεί να γίνεται και σε μικρότερη ηλικία αλλά τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός στην ηλικία των 15 μηνών.

Η Wendy Hunter είναι παιδίατρος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Παίδων στο Σαν Ντιέγκο και μητέρα δύο παιδιών. Αρθρογραφεί επίσης στο blog της Baby Science, όπου εξηγεί τους λόγους πίσω από τους οποίους κρύβονται παράξενες συμπεριφορές των παιδιών.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.