Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αστυνομία: Μηδενική ανοχή στους χώρους στάθμευσης αναπήρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων από ασυνείδητους οδηγούς γίνεται ολοένα και εντονότερο, ενώ τα φαινόμενα κατάχρησης της μπλε κάρτας αναπήρων από μη δικαιούχους παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

“Η αναπηρία είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνική κατασκευή, αφού τα περισσότερα εμπόδια στη ζωή των ατόμων με αναπηρίες είναι δημιούργημα της κοινωνίας”, δηλώνουν εκπρόσωποι της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, οι οποίοι καλούν την Αστυνομία να εφαρμόζει αυστηρότερα τη νομοθεσία.

Από την πλευρά της η Αστυνομία διαμηνύει ότι θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε όλους όσοι σκόπιμα και χωρίς συνείδηση παραβιάζουν τη σχετική επί του θέματος νομοθεσία.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού, γύρω από τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης ατόμων με αναπηρίες, ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Γιαννάκης Χαραλάμπους, είπε πως οι καταγγελίες για παράνομη στάθμευση από την 01/01/2014 μέχρι σήμερα το πρωί, σε παγκύπρια βάση, αγγίζουν τις τρεις χιλιάδες, εκ των οποίων οι 620 αφορούν καταγγελίες για παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων.

Ο κ. Χαραλάμπους έκανε λόγο για “ριζική αλλαγή της κουλτούρας του Κύπριου”, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος της εκστρατείας διαφώτισης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκδίδονται γραπτές παρατηρήσεις προς τους παραβάτες, θα επιδεικνύεται “μηδενική ανοχή σε όλους όσοι σκόπιμα και χωρίς συνείδηση παραβιάζουν τη σχετική επί του θέματος νομοθεσία” .

“Στο θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Η πολιτική του κράτους πρέπει να είναι σαφής και να υποδηλώνεται με κάθε ενέργεια με αυστηρότητα και παραδειγματικά”, είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Είπε ακόμη πως οι οδηγοί πρέπει να κατανοήσουν και να τερματίσουν τη συγκεκριμένη λανθασμένη συμπεριφορά, επιδεικνύοντας το οφειλόμενο σεβασμό στα δικαιώματα των πεζών και των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν δικαίως το δικαίωμα για προνομιακή στάθμευση.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες άτομα, μόνιμοι χρήστες αναπηρικού τροχοκαθίσματος, λόγω βαριάς κινητικής αναπηρίας και αρκετές εκατοντάδες χρήστες τροχοκαθίσματος με πιο ελαφριές μορφές αναπηρίας.

Κάλεσε την Αστυνομία να εφαρμόζει αυστηρά τη νομοθεσία, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε τέτοιες αναπηρίες, ενώ κάλεσε και τον Πρόεδρο της Βουλής όπως προωθήσει άμεσα πρόταση για νομοθεσία, με την οποία θα επιτρέπεται η ρυμούλκηση οχημάτων, που σταθμεύουν παράνομα σε πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης αναπήρων.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα κατάχρησης της μπλε κάρτας αναπήρων από μη δικαιούχους και στις πλαστές κάρτες, ο κ. Λαμπριανίδης εξέφρασε την ελπίδα το Υπουργείο Εργασίας να εξεύρει άμεσα κάποιο τρόπο, ώστε δύσκολα να αντιγράφονται οι συγκεκριμένες κάρτες.

Επίσης, τόνισε ότι δικαιούχοι για στάθμευση στους χώρους αναπήρων είναι μόνο οι κάτοχοι της μπλε κάρτας στάθμευσης, η οποία όπως σημείωσε, εκδίδεται από το Υπουργείο Εργασίας, βάσει κανονισμών στον περί ατόμων με αναπηρία νόμο.

“Κανένα άλλο σήμα δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα άτομο να σταθμεύει στους χώρους αυτούς και αναμένουμε από την πολιτεία αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας”, κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.