Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

«Ασφυκτικά» τα χρονικά περιθώρια για τις μετεγγραφές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ποια τμήματα οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική.

Ενδεχομένως να μην προλάβουν να πάρουν μέρος στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, στο Τμήμα εισαγωγής, ορισμένοι φοιτητές που πήραν μετεγγραφή με βάση τα οικονομικά κριτήρια, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Υπάρχουν Τμήματα όπου η εξεταστική περίοδος τους Ιανουαρίου ξεκινά το διάστημα 20-30 Ιανουαρίου ενώ η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών προς το Τμήμα εισαγωγής σε ορισμένες περιπτώσεις λήγει στις 15 Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη Νομική Θεσσαλονίκης η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έχει καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου και η εξεταστική ξεκινά στις 19 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά. Το ίδιο συμβαίνει και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Βέβαια δε λείπουν και Τμήματα που αναμένεται να κινηθούν γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν ξεκινήσει η εξεταστική. Για παράδειγμα το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ θα δεχθεί τα δικαιολογητικά στις 7 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίας ώστε οι φοιτητές να πάρουν μέρος στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου.

Πάντως άλλο ένα θέμα που δημιουργείται για όσους πάρουν μετεγγραφή με οικονομικά κριτήρια είναι και αυτό των συγγραμμάτων καθώς η δήλωση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι σε κάποιες σχολές η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών λήγει, όπως προειπώθηκε, 15-16 Ιανουαρίου γίνεται αντιληπτό ότι οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν τα βιβλία που θα χρειαστούν εκτός και αν δοθεί νέα παράταση.

Η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία των μετεγγραφών ορίζει ότι οι Επιτροπές που έχουν συσταθεί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των δικαιολογητικών εντός 20 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.

Βέβαια όσοι αιτούνται μεταφορά θέσης εισαγωγής και δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24) για αναγνώριση μαθημάτων που έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσης.

«Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.

Η αναγνώριση των μαθημάτων πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους».

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι υποψήφιοι της κατηγορίας των οικονομικών κριτηρίων καταθέτουν στις γραμματείες τα ακόλουθα δικαιολογητικά όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο:

α) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.

β) Το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος και την ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στον ΑΦΜ που ο επιτυχών δήλωσε στην αίτησή του και από τον οποίο προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα επιβολής εισφοράς κατά το έτος 2014. Γίνεται ρητή μνεία ότι, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η δήλωση φόρου εισοδήματος ή οποιαδήποτε συμπληρωματική αυτής, πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι την ψήφιση του ν.4274/2014 (Α΄147), δηλαδή μέχρι τις 14.07.2014.

γ) Τη βεβαίωση εγγραφής από το Τμήμα/Σχολή προέλευσης.

δ) Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Οι Γραμματείες ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τον υποψήφιο εάν από τον έλεγχο των δικαιολογητικών του φακέλου του κατέστη επιτρεπτή ή όχι η εγγραφή του στο Τμήμα υποδοχής. Προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή του, ζητούν από αυτόν να δηλώσει τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης του για διαγραφή από το Τμήμα προέλευσης και παράλληλα ζητούν από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης την υπηρεσιακή αποστολή του φακέλου του, όπου περιλαμβάνεται και η βεβαίωση διαγραφής του.

Να σημειώσουμε ότι ήδη πολλές γραμματείες έχουν ανακοινώσει τις προθεσμίες κατάθεσης των δικαιολογητικών και καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν τους δικτυακούς τόπους των Τμημάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.