Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Τα 5 είδη του άγχους: Μάθετε να τα αναγνωρίζετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη σημερινή εποχή το άγχος παρουσιάζεται τις περισσότερες φορές ως κάτι το δυσάρεστο ή επικίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι όντως μπορεί να γίνει όπως όλοι γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε την πρωταρχική του λειτουργία. Πρόκειται για ένα σύστημα συναγερμού το οποίο έχει ως κύρια δουλειά του να μας προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους.

Ουσιαστικά είναι ένα σύστημα που μας προστατεύει και μας σώζει. Το αν λειτουργεί με το παραμικρό και γίνεται και γίνεται από ένα σημείο και μετά κουραστικό αυτό δε σημαίνει ότι δεν το χρειαζόμαστε. Αγκαλιάστε το άγχος σας και προσπαθήστε να το τιθασεύσετε. Μην το ακυρώνετε όμως σαν κάτι άχρηστο. Αν δεν το είχαμε, σκεφτείτε, ίσως να μην ζούσαμε για πολύ!

Ποια είδη και χαρακτηριστικά του άγχους υπάρχουν;

Ανάλογα με τη διάρκεια του συναγερμού τον οποίο μας φέρνει ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία παρουσιάζεται, τα είδη του άγχους είναι τα ακόλουθα.
Στιγμιαίο άγχος. Όταν ο οργανισμός μας αντιδρά σε ένα ερέθισμα , πχ. Τρομάζουμε από έναν δυνατό θόρυβο.
Βραχυπρόθεσμο άγχος. Όταν λόγω συγκεκριμένων περιστάσεων είμαστε για μία ή περισσότερες μέρες στο τρέξιμο.
Χρόνιο άγχος. Όταν οι αγχώδεις αντιδράσεις γίνονται τρόπος ζωής όταν δηλαδή πλέον η συνηθισμένη συμπεριφορά και οι ρυθμοί ζωής εμπεριέχουν σε καθημερινή βάση αγχώδη συναισθήματα.
Γενικό /ειδικό άγχος Μπορεί το άγχος να είναι σχετικό με μια γενικότερη συμπεριφορά του ανθρώπο, γενικότερη ανησυχία για τα πάντα ή μπορεί να εκδηλώνετα μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες για παράδειγμα σε ιατρικές εξετάσεις.
Το καλό ή δημιουργικό άγχος. Μερικοί ονομάζουν έτσι την ευχάριστη, τη θετική αναστάτωση που αυξάνει την επίδοσή μας. Αυτό το είδος άγχους αφοράα την εγρήγορση που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και η οποία μας αυξάνει τα κίνητρα και όχι το παρατεταμένο και δυσάρεστο συναίσθημα που μας γεμίζει τρόμο.

Είναι το άγχος πάντα ορατό; Η εκδήλωση του άγχους δεν είναι κάτι που απαραίτητα φαίνεται προς τα έξω Μπορεί να έχετε συναντήσει έναν άνθρωπο που να σας φαίνεται εξαιρετικά ήρεμος, ώριμος και σταθερός στη συναισθηματικό του κατάσταση ή κάποιον που να προκάλεσε τον θαυμασμό σας λόγω της ψυχραιμίας που δείχνει ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές.

Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δε βιώνουν άγχος μόνο και μόνο επειδή δεν το δείχνουν. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να εκδηλώνεται με τρόπο εμφανή αλλά μπορεί να κρύβεται και πολύ καλά.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση όπως συχνά λέγεται το άγχος να εκδηλώνεται σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ενώ η σύγχρονη δυτική ιατρική μέχρι πρόσφατα θεωρούσε το σώμα και την ψυχή δυο ξεχωριστές έννοιες τις τελευταάιες δεκαετίες γίνεται εμφανές ότι τελικά αυτές είναι αλληλένδετες. Έτσι μια συναισθηματική κατάσταση όπως είναι το άγχος αφήνει το αποτύπωμά της στις σωματικές λειτουργίες ενώ οι σωματικές λειτουργίες σίγουρα επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.

Πηγές άγχους. Τι μας αγχώνει;

Οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να γίνει αντιληπτό από ένα άτομο ως απειλή. Οτιδήποτε λοιπόν μπορεί να γίνει αντιληπτό ως πηγή άγχους. Κάθε άνθρωπος θα αντιληφθεί ένα ερέθισμα με τον δικό του τρόπο. Και όπως δεν αγχωνόμαστε όλοι από όλα έτσι δεν εκδηλώνουμε το άγχος μας με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο για πρακτικούς λόγους μπορούμε να κάνουμε μια κατηγοριοποίηση των συνηθέστερων πηγών άγχους.

-Παγκόσμια γεγονότα

-Περιβάλλον, σύγχρονος τρόπος ζωής

-Πληθώρα πληροφοριών

-Γεγονότα της ζωής

-Μικρά καθημερινά γεγονότα

-Ψυχοκοινωνικά αίτια

Τι πρέπει να κάνουμε όταν η γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας μας αγχώνει;

(…) Πριν νιώσετε άγχος και φόβο για κάποιο γεγονός για το οποίο ενημερωθήκατε πρώτα προσπαθήστε να σκεφτείτε. Πόσο άμεσα με επηρεάζει; Με τι ύφος παρουσιάστηκε; Είναι κάτι που μπορώ να ελέγξω; Αν δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να το αλλάξω πόση μεγάλη σημασία έχει να νιώσω για αυτό.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.