Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

«Προβλέπουν» τη μακροζωία μας οι φίλοι μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορούν να κρίνουν καλύτερα πόσο φροντίζουμε τον εαυτό μας, αναφέρει έρευνα.
Οι στενοί μας φίλοι είναι ικανοί να προβλέψουν τη δική μας μακροζωία με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με εμάς τους ίδιους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St Louis πιστεύουν ότι οι κοντινοί μας άνθρωποι είναι καλύτεροι κριτές του τρόπου με τον οποίο φροντίζουμε τον εαυτό μας, καθώς και του κατά πόσο έχουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με την μακροζωία, σε σχέση με εμάς τους ίδιους.

Γι΄ αυτό και αποφάσισαν αντί να ρωτήσουν τους συμμετέχοντες στην έρευνα για την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία τους να βασιστούν στις εκτιμήσεις των πιο κοντινών τους φίλων.

Οι συμμετέχοντες ήταν 600 άτομα 20-30 ετών – 300 ζευγάρια – και οι ερευνητές βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στις εκτιμήσεις των πέντε πιο κοντινών φίλων του καθενός - οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν στο γαμήλιο πάρτι τους.

Μετά από 75 χρόνια από την έναρξη της έρευνας (στα μέσα της δεκαετίας του '30) οι ερευνητές εντόπισαν τους συμμετέχοντες προκειμένου να συγκρίνουν τις εκτιμήσεις των φίλων τους με εκείνες που είχαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και να διαπιστώσουν ποια από τις δύο αποτελούσε τον καλύτερο δείκτη πρόβλεψης της διάρκειας της ζωής τους.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science οι εκτιμήσεις των φίλων αποτελούσαν καλύτερους δείκτες μακροζωίας.

Οι νέοι άνδρες ιδιαίτερα που χαρακτηρίστηκαν από τους φίλους τους ευσυνείδητοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες έζησαν περισσότερα χρόνια συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι έχουν την αίσθηση του καθήκοντος, είναι πειθαρχημένοι, οργανωμένοι, ενώ οι ανοιχτοί άνθρωποι είναι διανοητικά περίεργοι και εφευρετικοί.

Για τις γυναίκες η περιγραφή τους ως συναισθηματικά σταθερές και αξιαγάπητες ήταν το κλειδί για τη μακροζωία τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αξιολογήσεις των ίδιων των ανδρών ήταν αρκετά καλές ως δείκτες πρόβλεψης της διάρκειας της ζωής τους, αλλά των γυναικών ήταν ιδιαιτέρως φτωχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.