Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Μειώνεται ή εξαγοράζεται η εισφορά σε γη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει τη μείωση της εισφοράς σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κατά τη διαδικασία ένταξης μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης.

Προβλέπει, ακόμη, τη «νομιμοποίηση» της παράνομης εκχέρσωσης και κατάληψης δασικών εκτάσεων από αγρότες και το σβήσιμο των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους καταπατητές έναντι μικρότατου αντιτίμου. Τη μονιμοποίηση ταβερνών και καφετεριών στην Πλάκα και τα Εξάρχεια, σε περιοχές όπου είχε επιτραπεί μόνο προσωρινά. Και πλήθος φωτογραφικών ρυθμίσεων για πολεοδομικά ζητήματα.

Το σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα - ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις» που παρουσίασαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Σωκράτης Αλεξιάδης τροποποιεί για άλλη μια φορά τα τελευταία έτη την πολεοδομική και βασική νομοθεσία.

Άλλες επτά φορές

Χαρακτηριστικά προτείνει ακόμα μια τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, ν.4067) που έχει ήδη τροποποιηθεί άλλες επτά φορές μέσα στα δύο έτη ισχύος του, δυσχεραίνοντας τη ζωή τόσο των ιδιωτών μηχανικών όσο και των υπηρεσιών του κράτους.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου:

1. Τροποποιεί τη νομοθεσία Τρίτση για την εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης. Μειώνει (από 5% έως 10%, ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας) το ποσοστό ενός οικοπέδου που δίδεται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, άρα και τους τελικούς κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε έναν ιδιοκτήτη να «εξαγοράσει» την εισφορά σε γη, «αν η αφαίρεση τμήματος της ιδιοκτησίας είναι φανερά επιζήμια για την ιδιοκτησία». Τα έσοδα, σημειώνεται, θα καταλήγουν για κοινόχρηστους χώρους, χρήσεις και σκοπούς, δηλαδή για οποιαδήποτε ανάγκη του οικείου δήμου. Στα θετικά, πάντως, είναι ότι προβλέπεται 9ετής διαδικασία δόσεων για την αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα, καθώς υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες το όνειρο κάθε μικροϊδιοκτήτη για ένταξη της περιουσίας του στο σχέδιο πόλης έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. «Πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις από πλευράς βαρών και διευκολύνσεις», ανέφερε ο κ. Ταγαράς.

2. Χαρίζει πρόστιμα σε αγρότες που καταπάτησαν έως το 2007, εκχέρσωσαν και χρησιμοποιούν δημόσιες δασικές εκτάσεις. Οι καταπατητές θα καταβάλουν χαμηλό χρηματικό αντάλλαγμα. Ερωτώμενος από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για το πόσο θα κοστίσει (σε απώλεια εσόδων) αυτή η ρύθμιση στο Δημόσιο, ο κ. Ταγαράς υποστήριξε ότι δεν έχει εκτιμηθεί. «Δίνουμε διέξοδο στους αγρότες, γιατί τους έχουν σταλεί πρόστιμα και μάλιστα προσαυξημένα. Τα πρόστιμα αυτά είναι παρανοϊκά και δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα», ανέφερε.

3. Τα διατάγματα για την προστασία της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο όριζαν την απομάκρυνση ταβερνών και καφετεριών από κάποια τμήματα της Πλάκας και των Εξαρχείων. Μεταβατικά, είχε δοθεί η δυνατότητα στις υφιστάμενες τότε ταβέρνες και καφετέριες να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με τον όρο ότι θα κλείσουν όταν αλλάξουν ιδιοκτήτη. Με την προτεινόμενη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ «μονιμοποιεί» τις επιχειρήσεις αυτές, δίνοντάς τους το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και τον πρώτο όροφο των κτιρίων που βρίσκονται για βοηθητικές χρήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.