Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής. Που οφείλεται;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε πολλούς ανθρώπους παρατηρείται το φαινόμενο της νυχτερινής πρόσληψη τροφής κατά το οποίο τα υπερφαγικά επεισόδια παρατηρούνται τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες του 24ώρου. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συνδυάζει συμπτώματα από διαταραχές πρόσληψης τροφής από διαταραχές της διάθεσης και από διαταραχές του ύπνου. Στο σύνδρομο αυτό το 25-50% των θερμίδων του 24ώρου καταναλώνεται μετά το βραδινό γεύμα.

Οι πάσχοντες συνήθως πάσχουν και από αϋπνία και συνήθως εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το πρωί έχουν μειωμένη όρεξη και συνήθως καταναλώνουν λιγότερη τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με την τροφή των νυχτερινών ωρών. Οι τροφές που καταναλώνονται είναι εκείνες που βοηθούν τη σύνθεση σεροτονίνης (π. τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες).

Αν και πρόκειται για ένα σύνδρομο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις και να υποτεθούν οι διάφοροι λόγοι οι οποίοι ωθούν προ της κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι.

-Το σκοτάδι της νύχτας μας καλύπτει καθώς δεν είμαστε ετεθειμένοι στον κόσμο και στην κριτική του γι΄αυτά που τρώμε ή που δεν τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Τη νύχτα χαλαρώνουν γενικά τα όρια εκτονώνεται η πίεση και ατονούν οι απαγορεύσεις της ημέρας ενώ τα πάθη προβάλλουν εντονότερα και κυριαρχούν.

-Η κρυφή νυχτερινή κατανάλωση προδίδει ένα ενοχικό στοιχείο. Μερικοί άνθρωποι έχουν ταυτίσει στο νου τους το φαγητό με την ενοχή.

-Η απογοήτευση από μια δύσκολη μέρα απαλύνεται από αυτή την νυχτερινή παρηγοριά.

-Η αντοχή μας μετά από μια δύσκολη μέρα επιβραβεύεται με φαγητό.

-Τα άτομα που κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν νυχτερινά υπερφαγικά επεισόδια για να αναπληρώσουν τα συναισθηματικά κενά μιας φτωχής διατροφικά μέρας αλλά και για να επιβεβαιώσουν στον εαυτό τους συναισθήματα ανημποριάς και ανικανότητας.

-Τη νύχτα παρουσιάζονται συχνά υπερφαγικές κρίσεις –αυτό συμβαίνει και σε άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία-ένας από τους λόγους είναι ότι το άτομο θέλει να αποφύγει οποιοδήποτε επαινετικό σχόλιο από τους άλλους. «Επιτέλους έφαγες»

Και ακόμα οι νυχτερινές κρίσεις το βράδυ λειτουργούν ως μια αγχολυτική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί και ένας ακόμα τύπος νυχτερινής πρόσληψης τροφής η υπνοβατική υπερφαγία κατά την οποία οι πάσχοντες δεν έχουν καμιά ανάμνηση των υπερφαγικών επεισοδίων την επόμενη ημέρα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.