Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την πεποίθηση ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια προσευχή προς την μητέρα, εξέφρασε ο γλωσσολόγος-αρχαιολόγος, συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δίσκος, «το πρώτο μινωικό cd rom», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Όουενς, ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού.

Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.



Κλειδί του δίσκου είναι η λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.

«Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η "μητέρα", σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος», υπογράμμισε ο κ. Όουενς.

Στη συνέχεια ο κ. Όουενς με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης, «Δαιδαλικά»: www.teicrete.gr/daidalika μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic, όπου ο κ. Γκάρεθ Όουενς αναφέρεται στο θέμα του Δίσκου της Φαιστού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.