Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί μας αρέσει το μαγειρεμένο κρέας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλα εξαρτώνται από τη μυρωδιά.

Μια ομάδα ολλανδών επιστημόνων παρουσίασε πριν καιρό τα πρώτα μπιφτέκια εργαστηρίου, επιδιώκοντας να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του μαγειρεμένου κρέατος απέναντι σε υποκατάστατα όπως φασόλια, ξηροί καρποί, κινόα και τόφου.

Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τόσο πολύ το κρέας, αφού η παραγωγή κρέατος απαιτεί τη μη αποδοτική χρήση των χωραφιών και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου; Αυτό που θεωρούμε γεύση του κρέατος είναι στην πραγματικότητα το άρωμά του.

Η έλλειψη του δυνατού αρώματος είναι κυρίως αυτό που καθιστά το ωμό κρέας απωθητικό. Σε διάφορα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, οι πίθηκοι, οι ουρακοτάγκοι και οι γορίλες ήταν ξεκάθαροι στις επιλογές τους: μαγειρεμένο αντί για ωμό κρέας.

Οι χορτοφάγοι και οι διαιτολόγοι λένε ότι η κατανάλωση κρέατος δεν είναι απαραίτητη σε μια υγιεινή διατροφή. Το υπερβολικό κόκκινο κρέας μεγαλώνει τις πιθανότητες να πάθουμε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ποιος φταίει για το ότι η μυρωδιά του ψημένου κρέατος υπερνικά τη θέλησή μας για υγιεινή ζωή;

Η απάντηση είναι η «αντίδραση Μέιλαρντ», η οποία εκδηλώνεται όταν φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες και αμινοξέα ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο συνδυασμός των οσμών μαγειρεμένων σακχάρων και λιπαρών σχηματίζει τη μεθυστική μυρωδιά των ψημένων ψωμιών, μπισκότων, λαχανικών και του καφέ όταν βράζει. Και, επειδή το μπιφτέκι του εργαστηρίου αποτελούταν μοναχά από πρωτεΐνη και όχι λιπαρά, δε συνέβη «αντίδραση Μέιλαρντ» και γι’ αυτό δεν ήταν νόστιμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.