Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Κτηματογράφηση τριών νομών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρκαδία, Αργολίδα και Κοζάνη, είναι οι πρώτοι τρεις νομοί της χώρας που θα αποκτήσουν πλήρες κτηματολόγιο.

Η κτηματογράφηση του συνόλου των τριών νομών (όσα κομμάτια τους δεν είχαν κτηματογραφηθεί στο παρελθόν) ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους είτε ηλεκτρονικά είτε στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης.

Όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ), οι κάτοχοι κάποιας μορφής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους τρεις νομούς έχουν τρεις μήνες στη διάθεσή τους, για να καταθέσουν τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους (μέχρι τον Ιανουάριο για τους κατοίκους εξωτερικού).

- Για το νομό Κοζάνης, λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης στα Σιάτιστα, το Τσοτύλι, την Πτομελαΐδα, την Κοζάνη και τα Σέρβια.

- Για το νομό Αργολίδας, στο Ναύπλιο.

- Για το νομό Αρκαδίας στην Τρίπολη.

Τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλουν οι πολίτες στα γραφεία κτηματογράφησης (ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr), για να δηλώσουν το ακίνητό τους:

- Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα (π.χ. συμβόλαιο).

- Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του.

- Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.

- Στην περίπτωση χρησικτησίας, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, ο πολίτης θα πρέπει να υποβάλει διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κλπ).

- Η κατάθεση τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιού) είναι υποχρεωτική, εφόσον αναφέρεται στο συμβόλαιο, εφόσον ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ή έχει συνταχθεί για άλλη χρήση (λ.χ. πώληση).

Για όσες περιοχές των τριών νομών έχουν ήδη κτηματογραφηθεί στο παρελθόν, η ΕΚΧΑ υπενθυμίζει ότι το 2015-2016 εκπνέει η προθεσμία μέσα στην οποία οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας, οι εγγραφές στο κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Επομένως, καλό θα είναι οι πολίτες κάποια στιγμή να βεβαιωθούν για την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν καταγραφεί.

Οι περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί: Στην Αρκαδία οι περιοχές Άστρους και Παράλιου Άστρους, Δολιανών και Ξεροπήγαδου, στην Αργολίδα οι περιοχές Νέας Κίου και Κεφαλαρίου και στην Κοζάνη οι περιοχές Ολυμπιάδας, Περδίκκας, Αγίου Χριστοφόρου και Φιλώτα.

Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, οι επόμενες περιοχές στις οποίες θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση είναι οι νομοί Πέλλας και Τρικάλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.