Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Προτάσεις και ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για βελτιώσεις.

Οι αρμόδιοι φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εμφάνισαν προτάσεις, παρατηρήσεις αλλά και ενστάσεις επί ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Καρασμάνης τους διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αγνοούν τον ρόλο της αιρετής περιφέρειας και τον υποβαθμίζουν. «Θέλετε το μακρύ χέρι του κράτους να μην δίνει λόγο στις τοπικές κοινωνίες. Είναι αδιανόητο να καταργούνται οι αρμοδιότητες της Περιφερειακής διοίκησης. Θα πρέπει να επιτραπεί στις Περιφέρειες να διαχειρίζονται τις ιχθυόσκαλες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

« Δεν γίνεται έτσι καμία μεταρρύθμιση και όποιος το λέει είναι αλλού. Ούτε μία ιχθυοκαλλιέργεια δεν θα κάνετε αν δεν έχετε συμμάχους στις περιφέρειες. Ήρθαμε για να συνεργαστούμε και όχι να μας αποψιλώσετε. Ψηφίστε το νομοσχέδιο χωρίς να μας ακούσετε και σας λέω ότι στη περιφέρεια Θεσσαλίας δεν θα γίνει ούτε μία ιχθυοκαλλιέργεια αν δεν έχει τον κόσμο μαζί του», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Αργοσαρωνικού Παναγιώτης Χατζηπέρος, που τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού δεν έχει ληφθεί υπόψη. «Θα έχουμε τεράστια προβλήματα, θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους και δεν υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθεί οποιαδήποτε ιχθυοκαλλιέργεια στον Αργοσαρωνικό αν δεν αλλάξει αυτό», ανέφερε.

Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, ζητώντας στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών , να συμπεριληφθεί η προώθηση και ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, αναγνώρισε ότι το σημερινό σχέδιο νόμου είναι σαφώς βελτιωμένο και διαφοροποιημένο από το αρχικό, τόνισε όμως την ανάγκη να γίνει πιο δυναμικό, να μην απαξιώνεται ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών ούτε να αγνοείται η εμπειρία του επιστημονικού προσωπικού.

«Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και εξασφαλίζει συνθήκες πλήρους διαφάνειας » υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών Γιώργος Μπιτσάκος , προσθέτοντας ότι πάντως επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων Ηλίας Τυλιγάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι, «το νομοσχέδιο δεν δίνει την δυνατότητα να μην επανέλθουμε σε λίγα χρόνια στην ίδια κατάσταση με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού».

Να μην υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ετών στην παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων ώστε να μην περιορίζει την ανάπτυξη, ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Βασίλης Λυκούσης.

«Θετική είναι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου που διευθετεί κυρίως θέματα αδειοδοτήσεων», επεσήμανε από τον πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών, Παναγιώτης Αντωνόπουλός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.