Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Οι μέρες γεμάτες στρες επιβραδύνουν το μεταβολισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι θερμίδες «καίγονται» πιο δύσκολα.

Το παρακάτω κείμενο θα σας πείσει για ποιο λόγο δεν πρέπει -το τονίζουμε… «δεν πρέπει»- να το ρίξετε στο φαγητό μετά από μια κουραστική κι εξουθενωτική μέρα.

Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι μια εξαντλητική μέρα γεμάτη στρες τους βοηθά να «καίνε» πιο πολλές θερμίδες, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό είναι παντελώς λάθος!

Οι γυναίκες που «αποζημιώνουν» τον εαυτό τους μετά από μια κουραστική μέρα με παχυντικά γεύματα, καίνε τις θερμίδες με πολύ πιο αργό ρυθμό, κάτι που φυσικά έχει ως αποτέλεσμα… τη συσσώρευση λίπους.

Ο οργανισμός μας μεταβολίζει τις τροφές πιο αργά όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, ενώ ο τύπος των τροφίμων που λαχταρούμε σε αυτές τις περιπτώσεις περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους.

Ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο μελέτησαν 58 γυναίκες -οι οποίες την προηγούμενη ημέρα είχαν βιώσει ένα περιστατικό στρες (για παράδειγμα ένα καυγά με το σύντροφό τους, ή προβλήματα με τα παιδιά τους)- προτού τους προσφέρουν ένα γεύμα αποτελούμενο από αυγά, λουκάνικα γαλοπούλας, μπισκότα και ένα ρόφημα 930 θερμίδων και με 60 γραμμάρια λίπους.

Στη συνέχεια μέτρησαν το μεταβολισμό τους, υπολογίζοντας τη ροή του οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό τους. Επιπλέον, μέτρησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τα τριγλυκερίδια, την ινσουλίνη και τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αναφέρει ότι είχαν βιώσει στρες τις προηγούμενες 24 ώρες έκαψαν 104 θερμίδες λιγότερες, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Επίσης, είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που συμβάλει στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος και μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία του μεταβολισμού των θερμίδων σε ενέργεια. Αν το λίπος δεν «καεί» αποθηκεύεται στον οργανισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.