Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Παγωμένος «υπόκοσμος» εντοπίστηκε στη Γροιλανδία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακαλύφθηκε χάρη σε πρωτοποριακή τεχνολογία ραντάρ.

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν παγωμένο μικρόκοσμο κάτω από τα στρώματα πάγου που καλύπτουν τη βόρεια Γροιλανδία.

Το άγνωστο μέχρι σήμερα τοπίο, το οποίο περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση περίεργων σχημάτων –ορισμένα είναι τόσο ψηλά όσο ένας ουρανοξύστης στο Μανχάταν- εντοπίστηκε με τη βοήθεια ειδικών ραντάρ, που μπορούν να διεισδύσουν στον πάγο.

Τα ευρήματα και οι πρώτες εικόνες του παγωμένου κόσμου, που βρίσκεται πάνω από 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του πάγου πρόκειται να δημοσιευτούν στο επιστημονικό έντυπο Nature Geoscience.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να εμβαθύνουν την κατανόηση των επιστημόνων γύρω από το πώς τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή.

«Παρατηρούμε περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά εκεί όπου τα στρώματα πάγου κινούνται πιο γρήγορα» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, γεωφυσικός στο παρατηρητήριο Lamont Doherty Earth Observatory του πανεπιστημίου Κολούμπια, Robin Bell.



«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία της εκ νέου κατάψυξης ανυψώνει, παραμορφώνει και θερμαίνει τους πάγους που βρίσκονται προς τα επάνω, καθιστώντας τους πιο μαλακούς και επιτρέποντάς τους να ρέουν πιο εύκολα» πρόσθεσε.

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες που μελετούσαν τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας για να αποδείξουν τη μεταβολή αυτή βάσει της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πίστευαν ότι τα σχήματα που διακρίνονταν κάτω από τα στρώματα πάγου ήταν οροσειρές.

Χάρη στα εξελιγμένα ραντάρ NASA τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σχηματισμοί αυτοί δεν ήταν βράχια, αλλά πάγος.

Ο παγετώνας θερμαίνεται κάτω από το βάρος του, και το νερό που προκύπτει ξαναπαγώνει και δημιουργεί νέους σχηματισμούς γύρω από τη βάση του.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι επιταχύνεται από τη ροή των παγετώνων, ωστόσο όπως ανέφερε η Kirsty Tinto, γεωφυσικός στο Lamont-Doherty, απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε πώς ο πάγος θα ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να καταλάβουμε τις θεμελιώδεις δυναμικές του. Δε λιώνει απλά στην επιφάνεια και τρέχει πίσω στη θάλασσα. Υπάρχει ένα πανέμορφο και περίπλοκο σύστημα που “τρέχει” μέσα στους πάγους και πρέπει κανείς να το καταλάβει από πάνω μέχρι κάτω, προκειμένου να κατανοήσει πώς συμπεριφέρεται» κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.