Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Μετά τους ενστόλους κίνδυνος περικοπών σε νομικούς και μηχανικούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διορία για μετατροπή των επικουρικών τους ταμείων σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Το επίμαχο άρθρο 220 δεν άνοιξε πυρ με στόχο μόνο τα Ταμεία των ένστολων. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εννέα ακόμη κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες εφημερίδων, βενζινοπώλες, αρτοποιοί κ.ά.) βρίσκονται υπό την απειλή ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αν δεν πάρουν το ρίσκο να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Με τροπολογία της ύστατης ώρας, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας οδηγεί στη χοάνη του ΕΤΕΑ και στην κρεμάλα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος άλλους 250.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους των ελάχιστων Ταμείων που έχουν απομείνει εκτός του Ενιαίου Ταμείου.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2015 στους αστυνομικούς και τις άλλες επαγγελματικές οργανώσεις ώστε να προχωρήσουν στη μετατροπή των επικουρικών τους ταμείων σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, προκειμένου να μείνουν εκτός ΕΤΕΑ. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας και τα υπόλοιπα επικουρικά θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑ.

Ωστόσο η επικουρική ασφάλιση ελευθέρων επαγγελματιών διέπεται από ειδικούς κανονισμούς καθώς δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά. Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί με υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επικουρικής ασφάλισης.

Η προοπτική κουρέματος των επικουρικών τους συντάξεων αιφνιδίασε νομικούς και μηχανικούς, οι οποίοι εν μέσω θερινής ραστώνης του Αυγούστου ακόμα δεν έχουν αντιδράσει.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης με το επιχείρημα ότι κάθε επικουρικό ταμείο διαθέτει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά.

«Οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι συνταξιοδοτούνται στα 70. Δικαιούνται σε αυτή την ηλικία μία μέση επικουρική σύνταξη της τάξεως των 350 ευρώ ύστερα από τις εισφορές τόσων δεκαετιών. Πρόκειται για διαφορετική περίπτωση από το ΤΕΑΠΑΣΑ, αφού οι αστυνομικοί συνταξιοδοτούνται στα 53 τους έτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων, όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, κινδυνεύουν άμεσα από το μαχαίρι του ΕΤΕΑ σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν αναλάβουν πρωτοβουλία να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, μόνο το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο Νομικών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτοτελή πορεία, ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία δεν διάγουν πλέον την ανθηρή περίοδο…

Το ΤΣΜΕΔΕ παρά τις μαζικές διαγραφές μελών του κυρίως από τις τάξεις των νεώτερων μηχανικών, εξαιτίας της ανεργίας, χαρακτηρίζεται βιώσιμο ακόμα και μετά την αφαίρεση κοινωνικών πόρων. Οι εκπρόσωποι των μηχανικών διεκδικούν την αυτοτελή πορεία του Ταμείου, υποστηρίζοντας πως η ένταξη στο ΕΤΕΑ έχει προφανή στόχο τα αποθεματικά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.