Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Πιο εύκολα θα διαγράφονται οφειλές άνω των 300.000 ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο θα διαγράφονται στο εξής οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, οι οφειλές που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ θα μπορούν ευκολότερα πλέον να μπαίνουν στο ειδικό βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.

Μετά την ένταξή τους στο βιβλίο, οι οφειλέτες το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να περιμένουν πλέον τη διάταξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις διαγραφής.

Συγκεκριμένα με την απόφαση της κ. Σαββαϊδου, τροποποιείται η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου η οποία όριζε ότι η εισήγηση για την εγγραφή στο ειδικό βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή.

Ωστόσο, μετά την νέα απόφαση που υπέγραψε, την 1η Αυγούστου η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, απαλείφεται η υποχρέωση να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή και αρκεί η αιτιολογημένη άποψη για τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι ενέργειες για την είσπραξη της οφειλής, προκειμένου αυτή να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης.

Βέβαια, από την ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, δεν παύουν οι συνέπειες για τον οφειλέτη. Σύμφωνα με το νόμο μετά την καταχώριση και για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, επέρχονται οι ακόλουθες έννομες συνέπειες:

• Αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής

• Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπααποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία. Εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, χορηγείται βεβαίωση οφειλής.

• Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο από το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό. Οι αρμόδιες κατά τη χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν αν η οφειλή έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

• Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί των παραπάνω προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.