Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ποινές για μη εφαρμογή των ρυθμίσεων για τα δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρχεται ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο.

Αντιμέτωπες με πρόστιμα θα βρίσκονται οι τράπεζες που δεν εφαρμόζουν τα όσα προβλέπουν οι θεσμικές διατάξεις για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν ή, για την ακρίβεια, παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών.

Το κείμενο αυτό, το οποίο προβλέπεται σε νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν από έναν χρόνο, περιγράφει μεταξύ άλλων τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες θα μπορούν να διευθετούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η παραχώρηση της κυριότητας της κατοικίας του δανειολήπτη στην τράπεζα, με τη δυνατότητα σε εκείνον να μένει σε αυτήν έναντι ενός ενοικίου. Επίσης, άλλη μια λύση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, η μείωση του επιτοκίου κ.λπ.

Στο «πακέτο» αυτών των λύσεων, που οι τράπεζες ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να προτείνουν στους δανειολήπτες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, συμπεριλαμβάνονται επίσης ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με κανόνες που διέπουν τις σχέσεις τραπεζών και οφειλετών, αλλά και οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Σύμφωνα με αυτές, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα της πρότασης μιας νέας μειωμένης δόσης στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και στην κάλυψη βασικών τους αναγκών διαβίωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.