Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Τι φέρνουν τα εκκαθαριστικά του Ιουνίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερος φόρος στη μεσαία ακίνητη περιουσία, ιδίως, όταν αυτή αποτελείται από τον "κλασικό" ελληνικό συνδυασμό: Ένα σπίτι στην πόλη και ένα εξοχικό, οικόπεδο ή κάποιο χωραφάκι ή, εάν περιλαμβάνει τακτοποιημένα αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Αντίθετα, λιγότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν διαμερίσματα και μονοκατοικίες, αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, όπως βίλες στην Εκάλη και τη Μύκονο ή ολόκληρες πολυκατοικίες σε αστικές περιοχές.

Αυτή είναι η εικόνα που θα φανεί τον Ιούνιο, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά με το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι ο «κύριος» ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το "χαράτσι" που επιβάλλεται για τελευταία φορά στα κτίσματα, μέσω ΔΕΗ), ενώ και ο «συμπληρωματικός» Ενιαίος Φόρος, που θα επιβληθεί φέτος αντί για το ΦΑΠ, θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο και συντελεστές φόρου μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα μέχρι 31-12-2013 ΦΑΠ.

Λιγότερος φόρος για διαμερίσματα

Αν έχετε, δηλαδή, διαμέρισμα ή μονοκατοικία σε οικόπεδο που έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, θα πληρώσετε λιγότερο φόρο από ό,τι με το "χαράτσι". Το ίδιο κι αν έχετε μία ολόκληρη πολυκατοικία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αφού θα πληρώσετε λιγότερο από ό,τι με τον Φ.Α.Π.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και ιδιοκτήτες με πολυτελείς κατοικίες σε ακριβές περιοχές της χώρας, όπως η Εκάλη, η Βουλιαγμένη και η Μύκονος, θα επωφεληθούν από το νέο «πακέτο» ρυθμίσεων. Ακόμα και όσοι έχουν ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα δουν τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία τους να μειώνεται κατά ποσοστά από 15% έως και 23%.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος 4223/2013 για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. φέρνει αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Ο νόμος 4223/2013 αναμένεται, επίσης, να επιβαρύνει με αυξημένους φόρους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν το 2013, καθώς και όσους κατέχουν κατοικίες με ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους την περίοδο 2010-2013, δεδομένου ότι, για πρώτη φορά, όλα αυτά τα ακίνητα και όλοι αυτοί οι χώροι θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 του 2014, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις επιφάνειες που θα φορολογηθούν με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τον Ιούνιο τα εκκαθαριστικά

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία που έχουν συμπεριλάβει στις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβάλει όλοι οι φορολογούμενοι για τα έτη 2005-2013, καθώς, επίσης και με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που θα περιληφθούν στις φετινές δηλώσεις Ε9. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν θα ταχυδρομηθούν στους φορολογούμενους, αλλά θα "αποσταλούν" ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς τους στο διαδικτυακό σύστημα ΤΑΧΙSNET.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.