Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι μελέτες του έργου «Rethink Athens» σε έκθεση, στη στοά Αρσακείου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νοερή ξενάγηση στο έργο της ανάπλασης, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
Οι οριστικές μελέτες του έργου «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας γίνονται προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, καθώς παρουσιάζονται στη στοά Αρσακείου, δίνοντας «ζωή» σε 19 κενά καταστήματα της στοάς.

Την έκθεση με θέμα «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο - οι οριστικές μελέτες» διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και θα παρουσιαστεί από αύριο μέχρι τις 10 Μαρτίου. Μέσα από ειδικά τεύχη, βίντεο, ενημερωτικά έντυπα, φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν νοερά στο έργο της ανάπλασης με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου«Η Στοά Αρσακείου και η έκθεση είναι μόνο μια πρώτη εικόνα των όσων θα ακολουθήσουν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης», υπογράμμισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι μελέτες υπογραμμίζουν πως «το Rethink Athens είναι ένα ώριμο, μελετημένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας».



«Οι μελέτες δεν είναι μονόπλευρες, αλλά είναι πρωτοποριακές σε ευρωπαϊκή κλίμακα κυρίως στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου που μετατρέπεται από χώρο διέλευσης των αυτοκινήτων σε τόπο προορισμού για τους κατοίκους», επισήμανε με τη σειρά του ο Kαθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, που έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης.



Οι οριστικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες που αφορούν: Την προσβασιμότητα και το οδικό τοπίο, τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής μελέτης, τη στατική μελέτη, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, την αρχιτεκτονική του οδικού τοπίου, τη στρατηγική για το πράσινο, τον αστικό εξοπλισμό, τη στρατηγική για το νερό και τα υδάτινα στοιχεία, την αναδρομή στην παλιά Αθήνα, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη βιοκλιματική μελέτη.





Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Rethink Athens» αφορά την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του έργου ανασχεδιάζονται η λεωφόρος Αμαλίας, η οδός Πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι και πλατείες, η πλατεία Ομονοίας και η οδός Πατησίων ως το Αρχαιολογικό Μουσείο με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό. Επεκτείνεται το τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, δημιουργείται ποδηλατόδρομος από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας, φυτεύονται 800 νέα δέντρα και κατασκευάζονται υπόγειοι ταμιευτήρες βρόχινου νερού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη δημιουργία αποθέματος για την άρδευση και τον καθαρισμό του δημόσιου χώρου.



Η έκθεση «Rethink Athens» θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η φιλοξενία της έκθεσης στα 19 καταστήματα της στοάς Αρσακείου (η στοά περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και Αρσάκη) γίνεται με την παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Πληροφορίες
Στοά Αρσακείου, (είσοδος από Πανεπιστημίου 47 - 49, από Σταδίου 44 - 46 και από Αρσάκη 4-6, πρόσβαση ΑΜΕΑ από Στοά του Βιβλίου). Ημέρες / ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή / 09:00 - 21:00 (είσοδος ελεύθερη). Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις ξεναγήσεις κτλ (09:00 - 17:00): 210 3713015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.