Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Έρχονται ρυθμίσεις για τα χρέη των αγροτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά τους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη συζήτησή του, που ξεκίνησε σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν κατατεθεί τροπολογίες που θα προβλέπουν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι το υπουργείο έχει σχεδόν έτοιμα τρία νομοσχέδια που σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και θα αφορούν όχι μόνο τη σοδειά αλλά και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με πρώτο αυτό που αφορά την ιχθυοκαλλιέργεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, μίλησε για σημαντικά διοικητικά μέτρα και διαδικασίες στους τομείς τροφίμων και ζωοτροφών, που ενισχύουν τόσο την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων όσο και την προστασία των καταναλωτών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, έκανε λόγο για «ιδιότυπη δήμευση» που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη και εξόντωση τους αγρότες, ενώ τόνισε ότι θα είναι πιο ακριβές οι τιμές στα τρόφιμα και αυτό θα οδηγήσει σε ύφεση την αγροτική οικονομία. Επίσης, χαρακτήρισε εξοντωτικό για τους αγρότες το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι αγγίζει τα όρια διαστροφής. «Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν επιλύει κανένα σχεδόν πρόβλημα, μακριά από τις ανάγκες και τις τομές που έχουν ανάγκη οι αγρότες. Θα καθορίσουμε τη στάση μας εφόσον ακούσουμε και τους φορείς», κατέληξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για νομοσχέδιο που εναρμονίζεται με τις κοινοτικές οδηγίες και παράλληλα εκσυγχρονίζει το σύστημα και τις διαδικασίες των αγροτικών προϊόντων, τόσο προς όφελος των αγροτών όσο και ως προς την προστασία των πολιτών, μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής. Ωστόσο, εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για ορισμένα άρθρα ζητώντας βελτιωτικές αλλαγές.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος, άσκησε έντονη κριτική για τα φορολογικά μέτρα, που όπως είπε, πνίγουν τους αγρότες.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα, όπως σημείωσε, των αγροτών.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρας, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο εισπρακτικού χαρακτήρα που ενισχύει περαιτέρω τα μονοπώλια.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Γιώργος Κασαπίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικού κεντρικού σχεδιασμού για τον αγροτικό κόσμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.