Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ο... Ρούντολφ είχε όντως... κόκκινη μύτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς οι τάρανδοι διατηρούν την ευαισθησία της μύτης τους στο χιόνι.

Τα Χριστούγεννα έχουν την «τιμητική» τους. Συνοδεύουν τον Άι Βασίλη με το έλκηθρο, ενώ ένας από αυτούς κατάφερε να γίνει γνωστός χάρη σε ένα παιδικό χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι ο Ρούντολφ, δεν είναι ο μόνος τάρανδος με… κόκκινη μύτη.

Χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες, σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μύτη των ταράνδων έχει πιο κοκκινωπό χρώμα, και πως αυτό οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος που απαιτείται για να μην… παγώσει από το κρύο.

Αντίθετα με το υπόλοιπο σώμα τους, που καλύπτεται από ένα μονωτικό στρώμα, ζεστής γούνας, η μύτη των ταράνδων εκτίθεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες και την παγωνιά του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.



Στέλνοντας όμως ζεστό αίμα στη μύτη και το στόμα τους, μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο αγγείων, οι τάρανδοι είναι σε θέση να διατηρούν την ευαισθησία των δύο αυτών οργάνων, προκειμένου να βρίσκουν την τροφή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund βιντεοσκόπησαν ταράνδους που φιλοξενούνται στο ζωολογικό πάρκο σκανδιναβικών ζώων στη Σουηδία, προκειμένου να μελετήσουν τα τμήματα εκείνα των σωμάτων τους που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

«Όταν τρέφονται οι τάρανδοι εκθέτουν τη μύτη και τα ρουθούνια τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ψάχνοντας για τροφή στο χιόνι» ανέφερε ο καθηγητής Ronald Kröger. «Στέλνοντας αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή καταφέρνουν να παραμένουν ζεστοί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.