Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Έκκληση για βοήθεια στις Φιλιππίνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν έκανε σήμερα έκκληση στους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειας προς τους πληγέντες από τον πρόσφατο τυφώνα στις Φιλιππίνες καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και προσωρινά καταλύμματα.

Ο Μπαν είπε ότι η κυβέρνηση της Μανίλα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο οποίος έπληξε τις ανατολικές και κεντρικές επαρχίες στις 8 Νοεμβρίου προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 6.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων.

Μιλώντας από τη Μανίλα, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε που επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, ο Μπαν δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσαρμοστικότητα των επιζώντων και τη διάθεσή τους να προχωρήσουν στη ζωή τους. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσεουν να ξαναχτίσουν ισχυρότερες κοινότητες.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη κάνει έκκληση για επείγουσα διεθνή βοήθεια ύψους 791 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 33% από το ποσό αυτό έχει διατεθεί.

Η κυβέρνηση της Μανίλα έχει προγραμματίσει τετραετές σχέδιο ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών ύψους 8,17 δισ δολαρίων. Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές στη γεωργία και στις υποδομές ύψους περίπου 837 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπαν έκανε επίσης έκκληση για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μία πολιτική λύση της κρίσης.

Ο γγ του ΟΗΕ δήλωσε ότι προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η προστασία των περισσοτέρων από 40.000 πολιτών που έχουν βρει πρόχειρο καταφύγιο εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.

Από τις 15 Δεκεμβρίου συγκρούονται στο Νότιο Σουδάν οι οπαδοί του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Ματσάρ. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 14 σημεία στη χώρα όπου έχουν αναφερθεί μάχες, εμφύλιες ταραχές ή επικρατεί σημαντική ένταση. Οι βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν φιλοξενούσαν χθες περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, από τους οποίους 20.000 στη Τζούμπα, παρά το τέλος των μαχών, 1.500 στο Πίμπορ και 14.000 στο Μπορ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.