Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Στον αέρα τα προγράμματα κατάρτισης ξεναγών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Ομοσπονδία Ξεναγών.

Στον αέρα είναι τα προγράμματα που προσφέρουν αρκετά ΑΕΙ της χώρας σε αποφοίτους τμημάτων Ιστορίας – Αρχαιολογίας που επιθυμούν να εργαστούν ως ξεναγοί. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών με προσφυγή της προς το ΣτΕ ζητά την αναστολή της εφαρμογής και την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για διοργάνωση σεμιναρίων «κατάρτισης» διάρκειας 2 μηνών στο επάγγελμα του ξεναγού και καλεί τους υποψήφιους για την ταχύρρυθμη κατάρτιση επί πληρωμή να μην παρασύρονται από τις σειρήνες του Υπουργείου Τουρισμού και των τουριστικών επιχειρηματιών.

Η Ομοσπονδία Ξεναγών σε θεωρεί ότι η νέα νομοθεσία, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και την μέχρι πρόσφατα ψηφισμένη εθνική νομοθεσία ενώ επιχειρεί σταδιακά την κατάργηση της άριστης επαγγελματικής εκπαίδευσης του ξεναγού της Ελλάδας από τις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες έχουν σιωπηρά τεθεί από το Υπουργείο σε αχρηστία.

Παράλληλα αναφέρει στο κείμενό της που έχει αναρτήσει στο δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας ότι οι υποψήφιοι σπουδαστές των Σχολών Ξεναγών τελούν υπό ομηρεία, καθώς έχουν περάσει τις εξετάσεις στις ξένες γλώσσες και περιμένουν εδώ και μήνες να εξεταστούν στα υπόλοιπα εισαγωγικά μαθήματα για να σπουδάσουν με το κανονικό πρόγραμμα σπουδών και όχι να καταρτιστούν σε ένα μίνι-σεμινάριο που θα παράγει μαζικά υποτιθέμενους «ξεναγούς».

Το Υπουργείο Τουρισμού, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ξεναγών, συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας για άνεργους πτυχιούχους από όλον τον κόσμο! Την ώρα που ορίζει υψηλά δίδακτρα - έως 1000 ευρώ - παραχωρεί με νέα πρόσφατη εξωφρενική διάταξη το δικαίωμα διοργάνωσης των ταχύρρυθμων σεμιναρίων για κατάρτιση των μελλοντικών «ξεναγών» της Ελλάδας στα Κέντρα δια βίου Εκπαίδευσης (ΚΕΚ), δίνοντας έτσι την δυνατότητα μαζικής παραγωγής πιστοποιητικών.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στην υψηλή ανεργία των ξεναγών που φθάνει στο 50-80% τα τελευταία χρόνια γεγονός που θα επιδεινωθεί περαιτέρω με τα προγράμματα που θα προσφέρουν τα ΚΔΒΜ και τα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρει στο κείμενό της « Χωρίς ουσιαστική κατάρτιση - πώς να χωρέσουν τα 5 εξάμηνα σπουδών της Σχολής Ξεναγών σε 2 μήνες; - χωρίς κανέναν έλεγχο ποιότητας και καμία πιστοποίηση, οι άνεργοι πτυχιούχοι θα διαθέτουν ένα ακριβοπληρωμένο πιστοποιητικό, το οποίο όμως θα έχουν αγοράσει και άλλοι χιλιάδες άνεργοι, οπότε θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση από όπου ξεκίνησαν, ξεκινώντας μια εργασία όπου ήδη οι διπλωματούχοι ξεναγοί-απόφοιτοι των Σχολών Ξεναγών έχουν 50-80% ανεργία τα τελευταία 3 χρόνια.

Η Ομοσπονδία στο τέλος του κειμένου της στηλιτεύει το Υπουργείο που ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές ατόμων που έχουν ως στόχο να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των ανέργων ενώ η τουριστική εκπαίδευση θα έχει ξεπουληθεί στο βωμό του κέρδους των μεγάλων τουριστικών οργανισμών του εξωτερικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.