Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η κρίση χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών σε ιδρύματα.

Αύξηση αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρατηρείται στο δημοτικό ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» όπου, από τα 29 παιδάκια που περιθάλπονται, τα έξι αφέθηκαν προσωρινά εκεί μέχρι οι γονείς τους να σταθούν «στα πόδια» τους. Επίσης αυξάνονται και τα αιτήματα για υιοθεσία παιδιών και είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο του 2013 κατατέθηκαν 83 αιτήσεις, τη στιγμή που το 2012 που είχαν κατατεθεί συνολικά 86!

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρία Τσιουτάνη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.

«Υπάρχει αύξηση των μεταναστριών μητέρων οι οποίες έμειναν άνεργες και δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι στο ίδρυμα δέχονται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου χρώματος ή εθνικότητας, ακόμα και αν οι γονείς δε διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Εντούτοις, υπάρχει άνοιγμα της «ψαλίδας» παιδιών που μπορούν να υιοθετηθούν και ενδιαφερόμενων ζευγαριών καθώς οι δικαστικές διαδικασίες πολλές φορές είναι χρονοβόρες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα δεν μπορεί να δοθεί κανένα παιδί για υιοθεσία αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ενώ περιμένουμε ακόμα την τελεσιδικία για 3 παιδάκια» ανέφερε η κ. Τσιουτάνη, διευκρινίζοντας ότι είναι λίγα τα παιδιά που δίνονται για υιοθεσία. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες και ήδη, 14 παιδιά φιλοξενούνται σε ισάριθμες οικογένειες με την οικονομική και ηθική στήριξη του ιδρύματος.

«Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να βρούμε ανάδοχες οικογένειες για παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα ή προέρχονται από ένα βεβαρυμένο περιβάλλον» τονίζει η κ. Τσιουτάνη. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση του ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου αναδόχων οικογενειών που θα έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση από επιστήμονες του ιδρύματος, προκειμένου να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά. Στόχος, επίσης, της διοίκησης του ιδρύματος είναι η δημιουργία και ενός συμβουλευτικού σταθμού επίτοκης γυναίκας ή λεχώνας μητέρας.

Ο «Άγιος Στυλιανός» είναι ένα από τα τρία ιδρύματα στην Ελλάδα που συμπράττουν σε υιοθεσίες παιδιών, είναι ΝΠΔΔ και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 παιδιών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί και παιδικός σταθμός, δυναμικότητας 130 παιδιών.

«Θέλουμε τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, να μην παραμένουν εδώ για περισσότερους από 10 μήνες και μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει» καταλήγει η κ. Τσιουτάνη κάνοντας και ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση των δωρεών κατά 47% το 2012 και κατά 64% το 2013.

Ένα παιδί μετράει τα δικαιώματά του

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού πραγματοποίησε σήμερα η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη με διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και δραστηριότητες από το Κινητό Σχολείο - Mobile School. Εθελοντές της οργάνωσης μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, μπαλόνια στα παιδιά και ανάρτησαν ένα πανό με λέξεις που συμπύκνωναν το νόημα της ημέρας:

«Ένα παιδί μετρά τα δικαιώματά του: υγεία, αγάπη, οικογένεια, παιχνίδι, σχολείο»…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.