Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πρόγραμμα πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα Λύκεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορά μαθητές της Γ και Δ τάξης ενιαίων και εσπερινών λυκείων απομακρυσμένων περιοχών.

Σημαντική βοήθεια αναμένεται να λάβουν πολλοί μαθητές απομακρυσμένων γεωγραφικών περιοχών μέσω του προγράμματος της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας το πρόγραμμα αφορά:

1. Μαθητές της Γ τάξης λυκείων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα

2. Μαθητές της Δ τάξης των εσπερινών λυκείων που επίσης είναι χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα.

Τα μαθήματα:

Κάθε μάθημα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Τα μαθήματα είναι τα ακόλουθα:

Γ΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ/ ∆ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Νεοελληνική Γλώσσα
Μαθηµατικά Ι
Βιολογία ΙΙ
Μαθηµατικά ΙΙ
Φυσική ΙΙ
Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου
Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας Ι
Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής
Βιολογία Ι

Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ/∆ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης
Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης
Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής & Μαθηµατικά Κατεύθυνσης
Φυσική Γενικής Παιδείας & Κατεύθυνσης
Χηµεία Κατεύθυνσης
Βιολογία Γενικής Παιδείας & Κατεύθυνσης
Λατινικά
Ανάπτυξη εφαρµογών σε προγραµ/κό περιβάλλον
Ιστορία Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης
Ηλεκτρολογία
Αρχές οργάνωσης & ∆ιοίκησης Επιχ/σεων
Αρχές οικονοµικής θεωρίας
Νεοελληνική Γλώσσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα παραπάνω μαθήματα θα διδάσκονται και μαθήματα ειδικότητας των ΕΠΑΛ.

Εκπαιδευτικοί

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με τη συμπλήρωση ωραρίου των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όπου παρουσιαστεί ανάγκη γίνεται πρόσληψη ωρομισθίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι ωρομίσθιοι καθηγητές προσλαμβάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως οι αντίστοιχοι του κανονικού ωραρίου.

Πληροφορίες για τους μαθητές και τους καθηγητές

Κάθε μάθημα της Π.Δ.Σ διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως. Η διδακτική ώρα είναι διάρκειας 45 λεπτών. Όταν αντικειμενικές δυσκολίες το επιβάλλουν, μπορεί να πραγματοποιείται, το ανώτερο, συνεχές δίωρο διδασκαλίας στο ίδιο μάθημα.

Εάν μαθητής απουσιάσει από τα μαθήματα αυτά για περισσότερες από το 50% των μηνιαίων ωρών του τμήματος, ο Σχεδιαστής-Αξιολογητής οφείλει να τον διαγράψει, μετά από ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα του. Οι παρουσίες των μαθητών, επιβεβαιώνονται με υπογραφή τους ανά ώρα παρακολούθησης στο σχετικό έντυπο.

Η εγγραφή των μαθητών στα τμήματα ΠΔΣ είναι προαιρετική. Στα τμήματα ΠΔΣ μπορεί να εγγράφεται ως και το 100% των μαθητών κάθε τάξης ανά μάθημα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται όμως να δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα λόγω υπέρβασης του ορίου των μαθητών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Δ.Δ.Ε ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης θα αποφασίζει για υπέρβαση του ορίου των μαθητών.

Ο προγραμματισμός των μαθημάτων γίνεται από το Σχεδιαστή-Αξιολογητή, αφού λάβει υπόψη του τις τοπικές συνθήκες, ώστε να διευκολύνονται οι μαθητές στην παρακολούθηση των μαθημάτων Π.Δ.Σ, ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις τους. Τα τμήματα Π.Δ.Σ λειτουργούν πέρα από το κανονικό πρόγραμμα, τις καθημερινές. Γενικά οι κανόνες λειτουργίας είναι οι ίδιοι με το τους αντίστοιχους του κανονικού ωραρίου που αφορούν μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ως αίθουσες διδασκαλίας χρησιμοποιούνται οι αίθουσες της σχολικής μονάδας ή γειτονικής ή αίθουσες που παραχωρούνται σε συνεργασία με το Δήμο, Νομαρχία κλπ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Το κανονικό πρόγραμμα της Π.Δ.Σ λήγει την ημέρα λήξης των μαθημάτων, όπως αυτή ορίζεται κάθε χρόνο με εγκύκλιο του ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ.Δ.Β.Μ.Θ Την επόμενη ημέρα αρχίζει η υλοποίηση προγράμματος της Π.Δ.Σ που θα προσαρμόζεται στο πρόγραμμα των εξετάσεων. 6. Ο Σχεδιαστής – Αξιολογητής υποβάλλει αρμοδίως πρόγραμμα εξετάσεων της Π.Δ.Σ, το οποίο εγκρίνεται με τη διαδικασία που ακολουθείται και για το κανονικό πρόγραμμα της Π.Δ.Σ. Για τις ημέρες των εξετάσεων, επιτρέπεται τετράωρη διδασκαλία, κατά ανώτατο όριο, για κάθε μάθημα που διδάχθηκε κατά την διάρκεια της χρονιάς, στις παραμονές (εργάσιμη παραμονή και προπαραμονή) της εξέτασης του μαθήματος αυτού. Σε καμία περίπτωση ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να υπερβεί τις εγκεκριμένες για αυτόν ώρες (μόνιμος - αναπληρωτής) ή τις ώρες που προβλέπονται στη σύμβασή του (ωρομίσθιος)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν στην εγκύκλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.