Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Θα ελεγχθούν όσοι έχουν… φορολογικό ενδιαφέρον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η task Force υπολογίζει με μαθηματικό τύπο περιουσίες, δαπάνες και «στοχοποιεί» πιθανούς φοροφυγάδες.

Λίστα με τους πρώτους εκατό πολίτες που θεωρούν ότι έχουν «φορολογικό ενδιαφέρον» συνέθεσαν οι Γάλλοι ειδικοί για τη φοροδιαφυγή που υπάγονται στην περίφημη Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Οι Γάλλοι ειδικοί, που προώθησαν τη λίστα στη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου, έχουν πιάσει δουλειά εδώ και καιρό και εκπαιδεύουν τους Έλληνες εφοριακούς στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έχουν μάλιστα εφαρμόσει μαθηματικούς τύπους, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να υπολογιστεί η περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων βήμα- βήμα. Οι ειδικοί μαθηματικοί τύποι έχουν στόχο τον προσδιορισμό εισοδήματος με βάση το ύψος της περιουσίας και τον τρόπο διαβίωσης του φορολογούμενου όπως αυτός προκύπτει από τις δαπάνες που κάνει.

Με βάση τα μοντέλα αυτά, οι Γάλλοι ειδικοί υποδεικνύουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές ποιους και πώς πρέπει να ελέγξουν και θεωρούν πολύ ενδιαφέρουσα τη λίστα με εκατό φορολογούμενους την οποία ζήτησαν οι Αρχές να ελέγξουν για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

Στη λίστα αυτή αναφέρονται με το… αυξημένο φορολογικό ενδιαφέρον, αναφέρονται εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι και εισοδηματίες ενώ κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνονται και στην περίφημη λίστα Λανγκάρντ.

«Οι Γάλλοι έχουν εφαρμόσει αυτά τα μοντέλα και έχουν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

Το ΣΔΟΕ και η Εφορία θα εντοπίζουν φορολογούμενους με σημαντική ακίνητη περιουσία, ακριβά αυτοκίνητα, υψηλές δαπάνες, οι οποίοι όμως δηλώνουν αναλογικά χαμηλό εισόδημα. Τα ποσά αυτά θα συγκρίνονται με τις καταθέσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Στη συνέχεια θα καλείται ο φορολογούμενος να υποβάλει αναλυτικές καταστάσεις με στοιχεία δαπανών όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικών καρτών κλπ.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το μυστικό των Αρχών. «Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνει σε ΔΕΚΟ και κινητή τηλεφωνία 30.000 ευρώ και να δηλώνει εισόδημα 100.000 ευρώ το χρόνο», λέει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου.

Από το συνδυασμό των δαπανών τους και των περιουσιακών τους στοιχείων θα προσδιορίζεται βάσει μαθηματικού τύπου ένα τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο θα καθορίζεται διοικητικά ο φόρος εισοδήματος αναδρομικά.

Βάσει του μαθηματικού τύπου, το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος θα είναι υψηλότερο από το εισόδημα που δηλώθηκε. Έτσι εκτιμάται πως από δω και στο εξής ο φορολογούμενος δεν θα έχει κίνητρο να αποκρύψει το πραγματικό του εισόδημα.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.