Τα παράλογα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων σχολίασαν οι πολίτες στην δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Διαύγεια.
Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι κληρονόμησαν ένα σπίτι και τώρα καλούνται να πληρώσουν χρήματα που δεν έχουν από το εισόδημα τους. Αρκετοί πολίτες κατηγορούν για απόπειρα δήμευσης των ακίνητων περιουσιών τους το υπουργείο Οικονομικών.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με μονοκατοικία που κληρονόμησε καλείται να πληρώσει έναν υπέρογκο φόρο που δεν διαθέτει. «Τυχαίνει να κατοικώ σε μια παλαιά ιδιόκτητη μονοκατοικία (άνω των 30 ετών, την οποία κληρονόμησε από τους γονείς του) στη Φιλοθέη Αττικής, που είναι κτισμένη σε οικόπεδο 835 τ.μ. Η κατοικία είναι 200 τ.μ. και βάσει της νέας κλίμακας εκτιμώ ότι θα φορολογηθεί με ένα ποσό γύρω στα 2.500 ευρώ ετησίως. Για το υπόλοιπο του οικοπέδου, το οποίο είναι κήπος με δένδρα, θα πρέπει να πληρωθεί ετήσιος φόρος περί τα 7.000 ευρώ. Είμαι εδώ και 3 χρόνια συνταξιούχος και η σύνταξή μου είναι περίπου 12.000 ευρώ ετησίως. Ήλπιζα ότι ο νέος νόμος θα ήταν δικαιότερος, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από την κατάργηση του «χαρατσιού» γράφει ο συνταξιούχος.
Το ίδιο συμβαίνει και με δύο άνεργους από το Ηράκλειο που αναφέρουν στην Διαύγεια: «Το 2009 η γιαγιά μας μας μεταβίβασε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 2.200 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο. Τα 3 προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε φόρο 300 ευρώ ο καθένας μας για κάθε έτος. Με τον νέο νόμο για το 2014 θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο ο καθένας μας 2.200 ευρώ. Η ηλικία μας είναι 30 και 26 ετών και είμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ (διότι δυστυχώς σπουδάσαμε) και μας συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς μας. Το παραπάνω ακίνητο το έχουμε προς πώληση με τιμή πολύ κατώτερη από την αντικειμενική εδώ και δύο χρόνια και δεν το αγοράζει κανείς. Δυστυχώς, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να πληρώνουμε αυτόν τον παράλογο, ληστρικό και άδικο φόρο».
Άλλοι πολίτες σχολιάζουν έντονα στην Διαύγεια ότι για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια. Μία άνεργη γυναίκα 33 ετών γράφει χαρακτηριστικά «Ο σύζυγός μου (υπάλληλος) με τις μειώσεις έχει φτάσει τα 7.200 ευρώ το χρόνο καθαρά. Έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου, που πέθανε το 2003, ένα οικόπεδο (εντός οικισμού) πέντε στρεμμάτων, στην Άνω Γατζέα Ν. Μαγνησίας. Εκεί τα οικόπεδα, έχουν εμπορική και πραγματική αξία αγρών (πρόκειται για ορεινό-μη τουριστικό χωριό, όπως πολλά άλλα στην Ελλάδα), δηλαδή αντιμετωπίζονται ως χωράφια. Όταν έχασα τον πατέρα μου, με τιμωρήσατε επιπλέον και εσείς τότε με φόρο κληρονομιάς –σε ηλικία 23 ετών φοιτήτρια-, καθώς τότε τα αφορολόγητα όρια ήταν γελοία (6.500.000 δρχ/ 19.000,00 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 150.000,00 ευρώ .... προς το παρόν). Βάσει του σχεδίου νόμου, με αντικειμενική αξία 24,00 ευρώ /τ.μ. στην περιοχή, θα μου επιβάλλετε φόρο 1.500,00 ευρώ, κάθε χρόνο !!!! Ακόμη και αν βρω να το πουλήσω, τα χρήματα που θα πάρω, θα σας τα χρωστάω από τους φόρους που θα έχουν προκύψει μέχρι να βρω αγοραστή. Εμείς ήδη ζούμε οριακά, παιδιά δε σκεφτόμαστε να κάνουμε γιατί δε θα μπορούμε να τα ζήσουμε, μας φορολογείτε για το εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ του συζύγου μου, και αξιώνετε και επιπλέον φόρο για ένα ακίνητο, που δεν μου αποφέρει κανένα εισόδημα. Είναι δυνατό να ζήσουμε, και να πληρώνουμε και τους φόρους που σκέφτεστε κάθε φορά; Νομίζω είναι λογικό να διευρυνθούν τα άτομα που θα απαλλάσσονται από το φόρο εντελώς, και να εξορθολογιστούν οι φόροι σε οικόπεδα περιοχών που δεν έχουν πραγματική αξία, με βάση την πραγματικότητα και όχι φανταστικά σενάρια».
Σε άλλο σχόλιο πολίτης διαμαρτύρεται ότι τα υπόγεια φορολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο με τα ισόγεια. «1) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ 0,98;; Από πότε ένα υπόγειο εξομοιώνεται σε άξια με ένα Ισόγειο. Η διαφορά 2% είναι απόλυτη κοροϊδία. 2) Με τα δεσμευμένα οικόπεδα δεν υπάρχει άλλος συντελεστής;; Πολύ πρόχειρος-δημευτικός-αρπακτικός ο Νόμος».
Πηγή: http://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.