Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, «κλείδωσε» το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συμφώνησαν τόσο στις κατευθυντήριες γραμμές όσο και στις επιμέρους διατάξεις του νόμου, ο οποίος θα δοθεί για διαβούλευση εντός της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του σχεδίου αυτού, ελαφρύνσεις σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, θα έχουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους κατοικία ή διαμέρισμα (ηλεκτροδοτούμενα), τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική αξία μέχρι 2.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η μείωση του φόρου κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%. Επίσης, στους κερδισμένους συμπεριλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ταυτόχρονα και ένα μικρό ή μεσαίο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο σε μη τουριστικές ή ορεινές περιοχές και εκτός αστικών κέντρων, καθώς και όσοι κατέχουν συνολική ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας πάνω από 800.000 ευρώ, λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ.

Στον αντίποδα, στους χαμένους του νέου φόρου είναι οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών εντός ή εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, όσοι έχουν οικόπεδα εντός σχεδίου που βρίσκονται, κυρίως, σε Αττική, αστικά κέντρα της επαρχίας και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές.

Επίσης, φόρο θα πληρώσουν το 2014 οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, δεν πλήρωναν το χαράτσι στη ΔΕΗ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ελάχιστος φόρος για κατοικίες και διαμερίσματα ξεκινά από 2,3 ευρώ το τ.μ. και φθάνει τα 14 ευρώ.
Προσαυξάνεται με συντελεστές παλαιότητας και ορόφου.

Ο φόρος για τα οικόπεδα εντός σχεδίου αρχίζει από 20 ευρώ και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, φθάνει και 20.000 ευρώ το στρέμμα.

Στα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 1,5 ευρώ το στρέμμα για αγροτικές καλλιέργειες και φθάνει τα 47,25 ευρώ. Αν εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει κατοικία, τότε ο φόρος διαμορφώνεται από 7,5 ευρώ μέχρι 236 ευρώ το στρέμμα.







Οι αυξομειώσεις φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα:






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.