Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Καυσόξυλα σε δημότες διανέμει ο Δήμος Νάουσας για τις ανάγκες θέρμανσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκκληση για ξυλόσομπες απευθύνει ο Δήμος Βέροιας.

Πρωτοβουλίες για να ζεσταθούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανέλαβαν και ξεκίνησαν να υλοποιούν οι Δήμοι Νάουσας και Βέροιας (νομός Ημαθίας) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα.

Ο Δήμος Νάουσας συνεχίζει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, τη διανομή καυσόξυλων στους δημότες από το δημοτικό δάσος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αναστάσιος Καραμπατζός.

Η διανομή στους δικαιούχους, η οποία εντάσσεται στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νάουσας, γίνεται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, σύμφωνα με τη διαδικασία και το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αναρτηθεί στην είσοδο του Δημαρχείου.

Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καραμπατζό, 600 οικογένειες θα πάρουν καυσόξυλα, ενώ, πέρυσι, από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ωφελήθηκαν 530 οικογένειες. Κάθε οικογένεια παίρνει πέντε τόνους ξύλα και η συνολική αξία είναι 170 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).

Η τιμή έχει οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου και καλύπτει μόνο τα έξοδα υλοτόμησης, μεταφοράς στους δασικούς δρόμους απ' όπου παραλαμβάνονται από τους δικαιούχους και οργάνωσης της διάθεσης των καυσόξυλων, χωρίς κανένα κέρδος για το Δήμο, διευκρίνισε ο κ. Καραμπατζός.

Η διάθεση της ξυλείας - η οποία ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο - στους δικαιούχους γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στα βασικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων περιλαμβάνεται το εισόδημα (ατομικό μέχρι 4.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 7.000 ευρώ).

Πάντως, ο κ. Καραμπατζός επεσήμανε πως, δυστυχώς υπάρχουν κάποια κρούσματα υποβολής ψευδών στοιχείων, σύμφωνα με παράπονα και καταγγελίες δημοτών που έγιναν στη Δημοτική Αρχή. Όμως, η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να διενεργήσει επιπλέον έλεγχο στα (φορολογικά) στοιχεία που υποβάλλονται, τόνισε.

Από τη δασική υπηρεσία του Δήμου γίνεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος, τόσο κατά τη διάρκεια της διάθεσης καυσόξυλων, όσο και κατά την παραλαβή - αποθήκευσή τους, ώστε να αποφευχθούν παρανομίες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι άλλος είναι ο δικαιούχος και άλλος παρέλαβε και κατανάλωσε την ξυλεία, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και όλες οι νόμιμες κυρώσεις, προειδοποιεί ο Δήμος, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επισημαίνεται δε, ότι, σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν παραλάβει την ξυλεία του την ημερομηνία που έχει καθοριστεί στη σχετική κατάσταση, αυτόματα μετατίθεται στο τέλος της λίστας.

Ανάλογη πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανέλαβε και ο Δήμος Βέροιας, απευθύνοντας έκκληση σε κάθε δημότη που διαθέτει ξυλόσομπα, την οποία δεν χρειάζεται, να τη δώσει στην Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου για να χορηγείται σε οικογένειες που δεν διαθέτουν μέσο θέρμανσης και η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα θέρμανσης.

Οι δημότες καθημερινά συρρέουν στο δημαρχείο, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου λύσεις στο θέμα της θέρμανσης. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι η κοινωνική δομή που λειτουργεί στο Δήμο "συνάντησε" την ανταπόκριση των δημοτών, καθώς ο κόσμος οικειοθελώς δίνει προϊόντα στην κοινωνική δομή, είτε για να διατεθούν στο κοινωνικό φαρμακείο είτε στο κοινωνικό παντοπωλείο. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη στην έκκληση του Δήμου για συγκέντρωση σχολικού υλικού, με στόχο να βοηθηθούν άπορες οικογένειες.

Οι δημότες που μπορούν να διαθέσουν ξυλόσομπες, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στον αριθμό 23310 24794 και, στη συνέχεια, συνεργείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου έρχεται και παραλαμβάνει τη διαθέσιμη ξυλόσομπα.

Επίσης, καλούνται οι πολίτες που διαθέτουν κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και άλλα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ζεστασιά των συνανθρώπων μας, να τα διαθέτουν στην υπηρεσία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο ισόγειο κατάστημα της οδού Ζωγιοπούλου 5.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.