Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της λιτότητας στα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ισπανία.

Προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει το πρόγραμμα λιτότητας απηύθυνε στην Ισπανία το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η παιδική φτώχεια έφτασε το 30% το 2011 ενώ οι περικοπές στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας και της εκπαίδευσης είχαν ως αποτέλεσμα παιδιά να μείνουν άστεγα και υποσιτισμένα, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία επικαλείται το βρετανικό δίκτυο BBC.

Πλήττονται επίσης τα άτομα με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν φτώχεια και περιθωριοποίηση καθώς περιορίζεται η κρατική βοήθεια, τονίζει το Συμβούλιο, παρότι η ισπανική κυβέρνηση διατείνεται πως η επένδυση στην εκπαίδευση για όλους έχει αυξηθεί, όπως και τα επιδόματα για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Η Ισπανία, σημειώνει το BBC, συνεχίζει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από το 2008-9 που επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ανεργία έφτασε το 26,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ του 27,2% το πρώτο τρίμηνο.

Καλό νέο μπορεί να θεωρηθεί μόνο η πρόβλεψη του ΔΝΤ πως η Ισπανία και άλλες χώρες στο νότο της Ευρωζώνης θα βγουν από την ύφεση και τα επιστρέψουν από του χρόνου στην ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε τον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nils Muiznieks στη Μαδρίτη και τη Σεβίλλη, τον Ιούνιο.

Ο Muiznieks συνάντησε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μη κυβερνητικές οργανώσεις και είδε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα στα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρία.

«Το αυξανόμενο ποσοστό παιδικής φτώχειας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικές συνέπειες στα παιδιά και τη χώρα», ανέφερε στην έκθεσή του. «Τα παιδιά έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία, την εκπαίδευση και την πρόνοια ενώ τα οικογενειακά επιδόματα που συρρικνώνονται έχουν οδηγήσει παιδιά σε συνθήκες ένδειας και φτωχής διατροφής.

Ο επίτροπος επισήμανε το θέμα των εξώσεων ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Η Ισπανία βίωσε ένα κύμα εξώσεων άνευ προηγουμένου λόγω αδυναμίας πληρωμής στεγαστικών δανείων, μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων», ανέφερε.

«Οι εξώσεις οδήγησαν στον κοινωνικό αποκλεισμό επειδή οι οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες γιατί φοβούνται πως θα χάσουν την κηδεμονία των παιδιών τους», τόνισε.

Ο επίτροπος επισήμανε και τις «σοβαρές επιπτώσεις» των περικοπών στη ζωή και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ισπανία για την αστυνομική βία και την ατιμωρησία με την οποία δρούσαν εκπρόσωποι των αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.