Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η ανθρωπιά έσωσε το σπίτι πολύτεκνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παράδειγμα προς μίμηση η αλληλεγγύη των κατοίκων της Λέσβου σε συμπολίτη τους.

Ασπίδα προστασίας απέναντι στην αναλγησία έστησε χθες η τοπική κοινωνία της Λέσβου, που σύσσωμη στήριξε την πολύτεκνη οικογένεια η οποία απειλήθηκε με ξεσπίτωμα για χρέος μερικών εκατοντάδων ευρώ, απ’ το 2006, στην Εφορία.

Η κατάσχεση φαίνεται πως οδηγείται σε ματαίωση, αφού ακόμη και αν δεν επιτευχθεί η ρύθμιση που θα επιδιώξει σήμερα ο φορολογούμενος, ο Δήμος Λέσβου ενεργοποιεί το Λογαριασμό Ένδειας, μέσω του οποίου σκοπεύει να αναλάβει την κάλυψη της οφειλής του δημότη του προς το Δημόσιο.

«Είμαι διατεθειμένος το πρωί της Τετάρτης να πάω στην Εφορία και να ρυθμίσω όπως μπορώ την οφειλή για να αποφύγω την κατάσχεση», αναφέρει στο emprosnet.gr ο 45χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών και σύζυγος της ιδιοκτήτριας ενός σπιτιού 60 τετραγωνικών μέτρων, που κινδυνεύει να το χάσει για οφειλή που μαζί με τις προσαυξήσεις δεν ξεπερνά τις 2.400 ευρώ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Λίγες ώρες όμως αργότερα, έγινε γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλεται απ’ το Δήμο και συντονίζουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Αναστασία Αντωνέλλη και Νίκος Κατράνης, προκειμένου να αναληφθεί εξ ολοκλήρου το ποσό του χρέους και να πληρωθεί μέσω των κοινωνικών δαπανών του Δήμου Λέσβου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει ειδικός Λογαριασμός Ένδειας, που διαθέτει κονδύλι για τη στήριξη δημοτών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Το θέμα θα έρθει σήμερα το απόγευμα ως εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία και να αποφασίσει το όργανο αν θα πληρώσει ή όχι για να μην ξεσπιτωθεί μια πολύτεκνη οικογένεια.

Απ’ την πλευρά της Εφορίας, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης, τόνισε ότι η Υπηρεσία εξήντλησε όλα τα περιθώρια να ειδοποιήσει εγκαίρως το φορολογούμενο για να προβεί σε διακανονισμό της οφειλής του. Στη συνέχεια, προχώρησε σε ειδοποίηση για την κατάσχεση και μάλιστα προτάθηκε στον 45χρονο το πρωί της Δευτέρας, να γίνει εξόφληση της οφειλής σε 45 δόσεις.

Συμπαράσταση από συμβασιούχους

Εκτός του φόρου εισοδήματος του 2006 που οδεύει σε παραγραφή (για αυτό και κινήθηκε η διαδικασία κατάσχεσης), υπάρχουν κι άλλες οφειλές προς την Εφορία, για τα οικονομικά έτη 2008 και 2009, όπως και από τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητο, το οποίο αποσύρθηκε χωρίς όμως να ενημερωθούν οι οικονομικές υπηρεσίες. Λόγω αυτών, ο 45χρονος δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις δόσεις που προέκυπταν απ’ τη ρύθμιση.

Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: «Η δόση για να σωθεί το σπίτι απ’ την κατάσχεση, έβγαινε στα 47 ευρώ το μήνα και παρά την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκομαι ως συμβασιούχος των 800 ευρώ που απολύεται το Γενάρη απ’ την Αρχαιολογία, και με γυναίκα άνεργη και τέσσερα ανήλικα παιδιά, θα μπορούσα να την αναλάβω. Στην Εφορία, όμως, συμψήφιζαν όλες τις οφειλές, με αποτέλεσμα η δόση να βγαίνει στα 152 ευρώ το μήνα, ποσό που δεν έχω να δώσω.»

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, πρώτοι απ’ όλους ευαισθητοποιήθηκαν συνάδελφοί του, που προσφέρθηκαν απ’ το υστέρημά τους να προχωρήσουν σε έρανο για τη συγκέντρωση του όποιου ποσού προκειμένου να σώσει το σπίτι του. Με αυτό το απόθεμα ανθρωπιάς και πριν ενημερωθεί απ’ την κ. Αντωνέλλη για την πρωτοβουλία του Δήμου να τον στηρίξει, ο 45χρονος κάτοικος Ασωμάτου σκόπευε σήμερα το πρωί να πάει στην Εφορία για να τακτοποιήσει την οφειλή του.

«Δε θέλω να χρωστάω, αλλά δεν έχω να πληρώσω. Και μην ξεχνάτε πως πίσω μου έχω ακόμη πέντε στόματα», κατέληξε ο 45χρονος, ευχαριστώντας όσους τού συμπαραστάθηκαν και τονίζοντας: «Δυστυχώς φαίνεται πως δε θα είμαι ο μόνος, γιατί ακολουθούν κι άλλοι πολλοί που θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση. Και πρέπει όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τις ζωές μας.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.